Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Nova politika Europske investicijske banke E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 29 Srpanj 2013 14:15

Nakon prošlotjednog sastanka održanog u Luksemburgu, Uprava Europske investicijske banke (EIB) promijenila je svoju politiku vezanu za sektor energetike. Tako će, najavila je, kako bi pomogla smanjenju onečišćenja i pomogla ostvarivanju klimatskih ciljeva prestati financirati elektrane na ugljen i usmjeriti 90% svojih zajmova čistoj energiji.

EIBU svojem izvješću EIB ističe kako će fokus preusmjeriti na energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije, energetske mreže, te vezana istraživanja i inovacije. Očekuje se da će navedeni sektori zahtijevati najznačajnija ulaganja u sljedećih nekoliko godina.

Prema Guardian-u, EIB je od 2007. godine izdao oko 11 milijardi eura zajma, od ukupno 83 milijardi eura zajma za energetiku, elektranama na fosilna goriva, a većinu elektranama na plin.

Metoda prema kojoj će se smanjivati sredstva za elektrane na ugljen odnosi se na nove ciljeve pod nazivom Emissions Performance Target, prema kojima elektrane na ugljen neće moći ostvariti pravo na financiranje ukoliko njihove emisije ne iznose manje od 550 gCO2/kW, što bi se moglo postići kombiniranim elektranama ili elektranama koje upotrebljavaju biomasu.

EIB je trenutno u skladu s drugim multilateralim financijskim institucijama, kao što je Svjetska banka, koje su nedavno već najavile da će financirati elektrane na ugljen samo u rijetkim prilikama. Također, bliže je EU ciljevima kao što su smanjenje emisija za najmanje 20% do 2020. godine i 80-95% do 2050. godine, te je pristala na tzv. "opciju bez žaljenja" za dugoročnu dekarbonizaciju energetskog sektora, što uključuje: veću učinkovitost, više obnovljivih izvora, te više pametnih elektroenergetskih mreža.

Stephane Bourgeois, šef regulatornih veza u EWEA-i, pozdravio je ovakav korak izjavivši kako je najava da će 90% EIB-ovih ulaganja biti namijenjeno obnovljivih izvorima energije i energetskoj učinkovitosti vrlo dobrodošla; tako će energija vjetra na moru i energija vjetra na kopnu, ključne tehnologije obnovljivih izvora, konačno lakše dobiti financiranja. Fokus na istraživanjima, razvoju i inovativnosti u sektoru, točnije na implementaciji projekata SET-Plan, sufinanciranje NER300 i sl., također je vrlo pozitivan signal za sektor energije vjetra, te će značajno doprinjeti ubrzanju smanjenja cijene energije, zaključio je Bourgeois.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     EIB      ulaganja      financiranje      fosilna goriva
 
Komentari (1)
Hitno vam treba novac? Mi vam možemo pomoći!
1Srijeda, 27 Studeni 2019 10:24
Muller Dieter
Hitno vam treba novac? Mi vam možemo pomoći!
Jeste li zbog trenutne situacije u nevolji ili vam prijeti nevolja?
Na taj način dajemo vam mogućnost da krenete u novi razvoj.
Kao bogata osoba osjećam se dužnom pomagati ljudima koji se bore da im pružim priliku. Svi su zaslužili drugu priliku i budući da Vlada propadne, morat će doći od drugih.
Nijedan iznos nije previše lud za nas i zrelost koju određujemo međusobnim dogovorom.
Bez iznenađenja, bez dodatnih troškova, već samo dogovoreni iznosi i ništa drugo.
Ne čekajte više i komentirajte ovaj post. Navedite iznos koji želite posuditi i kontaktirat ćemo vas sa svim mogućnostima. kontaktirajte nas danas na mullerdieter641@gmail.com

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?