Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Nove tehnologije vjetroagregata - glavni igrači na kopnu i na moru E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 18 Svibanj 2013 08:39

Sa godišnjim rastom tržišta od skoro 10%, te rastom snage od oko 19% prema zadnjim podacima GWEC-a (Svjetsko vijeće za energiju vjetra), sektor vjetra je nastavio sa snažnim rastom prošle godine. Iako ti podaci pokazuju zdravo tržište za nove instalacije, možda je uputno provjeriti i stanje sektora sukladno investicijama u istraživanje i razvoj, odnosno u proizvode koji su proizašli iz istraživanja i razvoja.

Tehnologija energije vjetra je tokom prošle godine pokazala razvoj, a ključni trendovi su veći priobalni vjetroagregati, nove verzije postojećih vjetroagregata koji su modificirani da mogu raditi u većem opsegu režima vjetra, te veći broj modifikacija kojima bi se smanjili troškovi instalacije, pogona i održavanja. Na primjer, u siječnju ove godiine A2SEA-ova druga generacija instalacijskih brodova Sea Installer je postavio dva Siemensova 6 MW demonstracijska vjetroagregata na lokaciji Gunfleet Sands u vlasništvu DONG Energyja. Sam brod je proizveden u Kini u Qidongu.

Na jesen prošle godine Hochtief je također predstavio novi brod koji su razvili zajedno sa Arevom, a radi se o modelu Innovation, brodu za postavljanje priobalnih vjetroagregata. Ovaj brod može raditi na dubinama do 65 metara, može prenositi čak 8.000 tona, te brodski kran može podignuti čak 1.500 tona. Sam brod je sagrađen u suradnji Hochtief Solutionsa i GeoSea. Areva je također predstavila novi sustav Single Blade Installation (SBI) koji omogućuje postavljanje lopatica na kućište u svim pozicijama do 330 stupnjeva i na brzinama vjetra do 12 m/s. Ovako se ne moraju transportirati već instalirane lopatice, te se tako smanjuje zauzeće prostora pa se može prenijeti više vjetroagregata odjednom. Prema Arevi, na testnoj lokaciji im je trebalo tri sata za postavljanje ili skidanje lopatice. Na kopnu su pak Vestas i SNCF Geodis počeli koristiti željeznicu za transport lopatica, pri čemu se odjednom može prenijeti devet 55 metarskih lopatica u vlaku. Iako je ta tehnologija tek na početku razvoja u Europi, Vestas je objavio da očekuje smanjenje troškova za 10 do 15% u odnosu na transport kamionima.

Veći promjer lopatica, istraživanje većih brzina vjetra

Mnogi proizvođači su najavili nove veće verzije vjetroagregata sa većim lopaticama, pa je tako Španjolska Acciona u veljači najavila svoju novu lopaticu sa promjerom od 125 metara za njihovu postojeću AW300 seriju. Ovaj model je projektiran za bolje performanse njihovog 3 MW vjetroagregata na IEC Class III lokacijama s niskim brzinama vjetra. Ovaj vjetroagregat ima stup visine od čak 120 metara, a lopatice zahvaćaju prostor od čak 12.300 metara kvadratnih. Certificiranje dizajna za novu lopaticu bi trebalo biti obavljeno do kraja godine kada bi trebale biti i postavljeni prvi modeli. Isporuka će biti moguća od 2014. godine.

Alstom je na EWEA-i u Beču predstavio nadogradnju svoje ECO100 3 MW serije, koja je bila namijenjena za lokacije s umjerenom brzinom vjetra (Class II-A) a sada će biti i za lokacije i sa većim brzinama vjetra (IEC Class IS). ECO 122 vjetraogregati će isto biti nadograđeni sa niskih brzina vjetra na niske i umjerene brzine. U isto vrijeme je u pogon puštena prva vjetroelektrana sa ECO 110 vjetroagregatima i to u Francuskoj. Postavljeno ih je 11, a imaju promjer od 110 metara te su dizajnirane za Class II umjerene vjetrove, a nalaze se na 145 metarskim stupovima. Alstom je također krenuo u izgradnju dvije tvornice na sjeveroistoku Brazila gdje bi se proizvodili njihovi ECO 122 vjetraogregati. Godišnja proizvodnja bi bila 600 MW.

Vestas je također predstavio nove vjetroagregate  tokom zadnjih godinu dana. U studenom prošle godine su prodali prve primjerke svog V126-3,0 MW vjetroagregata za slabije brzine vjetra, a kojeg su predstavili na sajmu u Husumu u rujnu. Prve jedinice će biti isporučene u četvrtom kvartalu ove godine u Finsku. Promjer lopatica ovog modela je 126 metara, te tako zahvaćaju 27% više područja nego prijašnja generacija lopatica. Lopatice se mogu koristiti za sve uvjete vjetra, te je tako u lipnju prošle godine Vestas predstavio i verziju za visoke brzine vjetra.

GE je prošle godine u Brazilu predstavio novu verziju svoje 1,5 MW platforme i to model 1.85-82,5 koji je namijenjen lokacijama s visokom brzinom vjetra u Brazilu. Ovaj novi vjetroagregat ima IEC certifikat, te godišnje proizvodi 8% više električne energije na brzinama vjetra od 9 m/s nego prijašnji model.

Novi modeli, nove tvornice

Zajedno sa novim modelima vjetroagregata se grade i novi proizvodni pogoni za novu generaciju proizvoda.

Alstom je tako u siječnju ove godine krenuo u gradnju dvije nove tvornice u Francuskoj. Tvornice u Saint-Nazaireu koje bi trebale biti gotove do iduće godine će u potpunosti proizvoditi samo generatore i kabine za njihov priobalni vjetroagregat Haliade 150 snage 6 MW i sa promjerom rotora od 150 metara. Tvornice će biti jedna kraj druge te će zauzimati 2,5 hektara, a godišnja proizvodnja će biti 100 vjetroagregata. Do 2015. godine bi također trebale biti dovršene dvije druge tovrnice u Cherbourgu za proizvodnju lopatica i stupova. Tvornica lopatica se razvija u suradnji sa LM Wind Powerom, koji je razvio 73,5 metarske lopatice. Tri od četiri tvornice će biti financirane kroz investicijsku shemu od strane Francuske agencije za razvoj okoliša i energije (ADEME).

Enercon je također najavio nove proizvodne pogone i to u tvornici stupova u Zurndorfu u Austriji. Tvornica bi u punom pogonu trebala proizvoditi jedan stup dnevno za E-101 3 MW vjetroagregate. Ova nova tvornica bi trebala proizvoditi stupove za projekte u Austriji, Madžarskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj, Poljskoj i južnoj Njemačkoj.

Kineski Sinovel pak navodno pregovara sa Rumunjskom tvrtkom Faur da zajednički investiraju u postrojenje za proizvodnju vjetroagregata u toj državi.


Razvoj na kopnu

Njemački Enercon koji razvija vjetroagregate za projekte samo na kopnu je najavio cijelu seriju novih vjetraogregata tokom zadnjih nekoliko kvartala. Sredinom listopada su predstavili prototip novog Class IIA 2,3 MW E-92 vjetroagregata sa betonskim stupom od 97 metara u Simonswoldeu, Otfrieslandu u sjevernoj Njemačkoj. Sa promjerom lopatica od 92 metara ovaj vjetroagregat je dizajniran za lokacije sa manjim brzinama vjetra. E-92 u odnosu na 82 metarski vjetroagregat može postići i do 15% veću proizvodnju električne energije. Serijska proizvodnja će početi nakon što se završi certificiranje krivulje snage. Nedugo nakon toga Enercon je najavio 2,5 MW seriju sa 115 metarskim promjerom rotora, koji je dizajniran posebno za lokacije u unutrašnjosti. E-115 je posebno koristan za lokacije s nižim brzinama vjetra jer je dizajniran za brzine od 7,5 m/s i udare od 59,5 m/s. Prvi prototip bi trebao biti instaliran iduće godine a nudit će se sa visinama stupa od 92 do 149 metara, a serijska proizvodnja bi trebala početi iduće godine.

Nordex je pak na EWEA-i u Beču predstavio četvrtu generaciju svoje 3 MW platforme sa većim rotorima, većom nominalnom snagom i optimiranim tehničkim sustavima. Nova serija uključuje vjetraogregate za jake i srednje brzine vjetra te uključuje 3 MW N117/3000 vjetroagregat za srednje brzine vjetra. Ovo je 20% rast u nominalnoj snazi u odnosu na prethodnika. Za više brzine vjetra je dizajniran N100/3300 vjetroagregat snage 3,3 MW koji će imati 30% rast u nominalnoj snazi. Za platformu N117/3000 se koriste veće lopatice koje imaju 17 metara više, te imaju 37% veći obuhvat prostora i 10% više radnih sati pri maksimalnoj proizvodnji.  N100/3300 vjetroagregat ima 10 metara veću lopaticu, čime se obuhvat prostora lopatice povećao za 23%, te viši stup od 100 metara. Novi vjetroagregati dolaze i sa sustavom protiv zaleđivanja. Komercijalna isporuka počinje iduće godine. Incijalni projekti će krenuti sredinom ove godine, a u Finskoj u Raahenu Tuulienergia Oyu će se postaviti dva N117/3000 vjetraogregata. Jedan vjetroagregat će biti postavljen na visini od 91 metra, a drugi na 120 metara. Osim toga Nordex je sredinom prošle godine krenuo u serijsku proizvodnju nove varijante 2,4 MW platforme sa 117 metarskim rotorom i to model N117/2400.

GE je u međuvremenu najavio novi vjetroagregat za niske brzine vjetra 2,5-120 za kraj iduće godine. Ovaj vjetroagregat će imati i mogućnost spremanja energije, te promjer rotora od 120 metara. Visina stupa će ići do 139 metra, a proizvoditi će 15% više električne energije nego 2,5 MW modeli. Prvi prototip je već instaliran u Nizozemskoj.

Gamesa je tokom 2012. predstavila vjetroagregate za kopno i more. Za kopneni sektor je predstavljena nova verzija 2 MW vjetroagregata sa dužim lopaticama. Novi promjer rotora je 114 metara, te će 2 MW vjetroagregati sada dolaziti sa pet različitih promjera lopatica od 80, 87, 90, 97 i 114 metara. Komercijalna proizvodnja bi trebala krenuti u drugom kvartalu iduće godine. Novi vjetroagregat proizvodi 20% više električne energije godišnje, te lopatice zahvaćaju 38% veći prostor.

Azijski divovi

Među vodećim proizvođačima u Aziji Goldwind je certificirao svoje platforme za vjetroagregat sa permanentnim magnetima i direktnim pogon te sada nudi 1,5 MW, 2,5 MW i 3,5 MW vjetroagregate. U veljači ove godine su njihovi 1,5 MW i 2,5 MW vjetroagregati dobili certifikate za tržište SAD-a i Kanade. 1,5 MW vjetroagregat je prvi put certificiran još u kolovozu 2011., ali je prošle godine u listopadu nova varijanta za ultra niske brzine vjetra također dobila certifikat u Kini. Ona je predstavljena u travnju prošle godine, a dizajnirana je za IEC Class S, te je napravljena za prosječne brzine vjetra od 6,5 m/s. Promjer rotora joj je 93 metra. Prvi prototip je postavljen u Zhuchcengu u drugoj polovici prošle godine, a prema podacima ovaj vjetroagregat proizvodi oko 9% više električne energije od GW87/1500 modela pod istim uvjetima vjetra. Goldwind je najavio i serijsku proizvodnju svog 6 MW vjetroagregata za 2014. Ove godine su napravili nekoliko prototipova koji bi uskoro trebali ući u pogon.

Mitsubishi Heavy Industries (MHI) iz Japana je pak predstavio novi hidraulički pogonski sklop, a testni rad istoga je počeo u siječnju ove godine. Cilj je razviti taj sustav za priobalne vjetroagregate te MHI tvrdi da će njime ubrzati razvoj svog 7 MW modela čiji će se prototip instalirati i pustiti u pogon u Hunterstonu, Velikoj Britaniji i to u srpnju ove godine. Kod Fukushime pak planiraju plutajuću priobalnu vjetroelektranu koja bi trebala krenuti u testni pogon u kolovozu iduće godine. Masovna proizvodnja bi trebala krenuti 2015.

Sinovel je nastavio testni program na svojim 5 MW i 6 MW vjetroagregatima koji je krenuo još u svibnju 2011. U komercijalnom pogonu su 1,5 MW i 3 MW vjetroagregati, a planira se i razvoj 10 MW vjetroagregata. Taj 10 MW model bi trebao biti instaliran kao demonstracijski projekt u Jiangsu zoni, a projekt je dobio 6,6 milijuna dolara poticaja od Kineske komisije za državni razvoj. Osim Sinovela na 10 MW vjetroagregatima rade i Goldwind i Guodian United Power. Razvoj sva tri modela je krenuo zbog toga što je projekt 10 MW vjetroagregata proglašen ključnim od strane Kineske vlade prošle godine.

Indijski Suzlon je pak aktivno razvijao nove verzije svojih postojećih platformi te je sredinom prošle godine predstavio svoj S111 vjetroagregat za niske brzine vjetra. Promjer rotora mu je 111 metara, a snaga 2,1 MW. Visine stupova su mu 95 i 120 metara, a godišnji porast snage će biti 20-29% u odnosu na model S97. Prvi prototip bi u pogon trebao ući krajem ove godine, a serijska proizvodnja je planirana za 2014. Osim toga Suzlon je najavio unapređenje svoje S95 platforme koja je predstavljena 2011. godine.

Budućnost

Jasno je da sektor vjetra ima koristi od velike konkurencije u sektoru i mogućnosti izbora velikog broja vjetroagregata od raznih svjetskih proizvođača. Ipak, ima i loših vijesti u tom smislu jer je Nordex početo davati otkaze u svojoj tvornici lopatica u Dongyingu u Kini, a Sinovel je naredio usporavanje proizvodnje. Vestas je pak dao otkaze u svojoj tvornici lopatica u Koloradu u SAD-u, te je ukupno smanjio broj zaposlenih za 20% u SAD-u i Kanadi.

No ukupno gledajući uobičajeno je da proizvodnja raste i pada u odnosu na potražnju u svim industrijama, a u svojoj suštini je posao s vjetroelektranama još uvijek tehnološki inovacijski. Dokaz tome se vidi i izvan novih modela vjetroagregata. Naprimjer, Gamesa je prošle godine dobila 260 milijuna eura od Europske investicijske banke za svoj program istraživanja i razvoja koji se fokusira na nove vjetroagregate. Enercon je započeo gradnju svog novog centra za istraživanje i razvoj Wobben koji bi trebao biti gotov sredinom ove godine. Investicije u istraživanje i razvoj guraju ekonomske okvire za energiju vjetra u pozitivnom smjeru.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     vjetroagregat      kopno      more      francuska      proizvođači      enercon      gamesa      sinovel      vestas      nordex      suzlon      alstom
Index članka
Nove tehnologije vjetroagregata - glavni igrači na kopnu i na moru
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?