Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Energija vjetra u EU na pola puta ciljeva 2020. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 03 Travanj 2013 17:53

Od kada je Europska Unija 2009. postavila ciljeve za energiju vjetra, napredak je dosta varirao od države do države, ali ukupna snaga pokazuje da je Europska Unija na pola puta prema svom cilju za vjetroelektrane do 2020. godine. Podaci su to od jeseni prošle godine.

Ukupno gledano u zemljama EU je instalirano skoro 50% postavljenih ciljeva, pri čemu je najbolja Danska koja je već sada instalirala 102% svog cilja, a slijedi je Njemačka sa 67%, koja je pak instalirala samo 2% svog priobalnog cilja. S druge strane na dnu ljestvice je Francuska, pošto je instalirala samo 27% svog cilja, a od velikih država i Velika Britanija je ostvarila samo 29% svog cilja. Na tablici dolje se nalazi popis svih država po snazi koju moraju instalirati do 2020.

Prema tablici se vidi da najviše vjetroelektrana do 2020. mora instalirati Velika Britanija, i to 20.490 MW, a preko 10.000 MW još moraju instalirati i Njemačka, Španjolska i Francuska. Danska jedina ne mora ostvariti dodatne instalacije, a manje od 200 MW moraju instalirati Luxemburg, Slovenija, Malta (koja još nije instalirala nijedan MW) i Cipar. Sveukupno gledano, EU mora do 2020. instalirati još 109.729 MW vjetraogregata što je 52,2%. Ta brojka će se još malo povećati kada Hrvatska ove godine uđe u Europsku Uniju.

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     vjetar      vjetroelektrane      europsa unija      ciljevi      njemačka      velika britanija      danska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?