Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Pregled plutajućih demonstracijskih projekata vjetroelektrana u svijetu - Amerika E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 14 Prosinac 2012 17:18

Vlada Sjedinjenih Američkih Država planira postići udio energije vjetra u proizvodnji električne energije od 20% do 2030. godine, a to uključuje i energiju vjetra na moru. Ipak, 61% potencijala vjetra SAD-a je u dubokim morima.

To je jedan od razloga zašto su Vlada SAD-a i privatni sektor počeli proučavati tehnologiju plutajućih temelja. Državni laboratorij za obnovljive izvore energije (NREL), koji je dio organizacije Vlade SAD-a je jedan od glavnih sudionika u tom području. NREL je više od 35 godina bio jedini državni laboratorij u SAD-u koji se bavio isključivo obnovljivim izvorima energije i energetskom efikasnošću i to od koncepta do komercijalnog korištenja. NREL je i partner u mnogim projektima plutajućih vjetroelektrana kao što je Sway.

Plutajuća tehnologija vjetroelektrana bi trebala imati važnu ulogu u postizanju  državnog cilja prema NREL-ovom izvještaju iz srpnja 2008. NREL vjeruje da bi dugoročno plutajuća tehnologija mogla prilično smanjiti troškove priobalne energije vjetra, i to zbog ušteda u visokospecijaliziranim brodovima za instalalciju koji ne bi bili potrebni za plutajuću tehnologiju, a jesu potrebni za priobalnu.

Većina stanovništva SAD-a živi na obali, te je i to razlog zašto vjetroelektrane na moru imaju smisla, jer bi proizvodnja bila relativno blizu potrošnji. Plutajući temelji riješili bi problem potencijala vjetra na Havajima, Zapadnoj obali i Sjevernom dijelu New Englanda koji su pretežno na dubinama većim od 60 metara, te se standardni temelji ne mogu koristiti na tim lokacijama.

Projekt WindFloat, SAD/Portugal

Principle Power iz Seattlea je developer tehnologije koji je fokusiran na srednje i velike dubine mora (veće od 40 metara) za tržište vjetroelektrana. Principle Power razvija temelj plutajućeg vjetroagregata koji koristi polu uronjivu tehnologiju WindFloat, koji se može postaviti neovisno o dubini mora, te tako može iskoristiti najbolje svjetske potencijale vjetra.


Slika 1: WindFloat sa Vestasovim 2 MW vjetroagregatom

WindFloat sadrži patentirane ploče za hvatanje vode u bazi svakog stupa. Ove ploče jako poboljšavaju stabilnost sustava zbog prigušivačkog utjecaja prilikom valovitog mora. Zbog te stabilnosti se za ovu tehnologiju mogu koristiti današnji komercijalni vjetroagregati. Dodatno, WindFloatov sustav smanjuje utjecaj udara vjetra, te tako osigurava optimalnu efikasnost konverzije električne energije. Sam dizajn WindFloata omogućava sastavljanje strukture na kopnu, te vuču iste do konačne lokacije. Sustav sidrenja koristi konvencionalne komponente kako bi se minimizirali troškovi i kompleksnost.

Na WindFloatu bi se mogli koristiti vjetroagregati snage od 3 do 10 MW, sa promjerom rotora od 120 do 170 metara te visinom stupa od 80-90 metara. U veljači 2011. Principle Power, EDP, InovCapital i Vestas su potpisali ugovor za demonstracijski projekt prvog 2 MW WindFloata pokraj obale Portugala. Pilot u prirodnoj veličini je u pogon ušao u listopadu prošle godine.

Projekt Pelastar, SAD

Glosten Associates, inženjerska tvrtka iz Seattlea od 2006. razvija projekt Glosten PelaStar koji koristi TLP tehnologiju.

Glavne  značajke ovog projekta su stabilna platforma koja se može koristiti i za sadašnje i za buduće vjetroagregate, mogućnost sastavljanja cijele platforme u luci, čelična struktura uobičajena za tipične metode gradnje u lukama, troškovna konkurentnost, projektiranje za rad na 25 godina, mogućnost korištenja sa različitim vjetroagregatima, dubinama mora i uvjetima okoliša, te sidrenje korištenjem čelične cijevi ili sintetičkih tetiva.


Slika 2: Primjer izgleda Pelastara

U srpnju prošle godine su Glosten Associates objavili planove za komercijalizaciju svoje plutajuće platforme, a krajem prošle godine su dobili nagradu od SAD-ovog odjela za energiju za smanjenje troškova energije. Osim toga je Pelastar prošle godine odabran od strane Sveučilišta Maine za demonstracijski projekt plutajućeg vjetroagregata i to između 14 projekata. I za kraj je Glosten izabran kao projekt za program Velike Britanije pod nazivom UK Carbon Trust Offshore Wind Accelerator Program koji će financirati demonstracijski projekt.

Projekt DeepCwind, SAD

Misija DeepCwind konzorcija je postaviti saveznu državu Maine za državnog predvodnika u plutajućim tehnologijama vjetroelektrana preko istraživačke incijative koju financiraju SAD-ov Odjel za energiju, Državna znanstvena fondacija i drugi. Konzorcij predvođen Sveučilištom Maine uključuje sveučilišta, elektroprivrede i neprofitne organizacije; veliki spektar industrijskih predvodnika u morskom projektiranju, proizvodnji i gradnji te tvrtke sa iskustvom u projektima vjetroelektrana, analizi okoliša i zakonima, kompozitnim materijalima i investicijama u energetiku.

Glavni ciljevi projekta su parcijalno potvrditi aeroelastične/hidrodinamičke modele koje je razvio NREL, optimizirati dizajn platformi integracijom lakših, dugotrajnijih i hibridnih kompozitnih materijala, te razviti cijeli projekt jedne ili više platformi u manjoj veličini za vjetroagregate snage od 10 kW do 250 kW koje bi se testirale na testnoj lokaciji Sveučilišta Maine na dubinama od 60 metara.

U svibnju prošle godine je Sveučilište Maine odradilo veliku količinu testiranja u bazenu na lokaciji u Nizozemskoj, a testirale su se različiti modeli plutajućih platformi koje koriste TLP tehnologiju.

Projekt AFT, SAD

Nautica Windpower je razvila digitalne prototipove za izvođenje ekstenzivnih studija pogona i optimizaciju dizajna. AFT (tehnologija Spar) koji je nastao iz toga postiže mnogo niže troškove zbog veće količine proizvodnje u samoj luci, transporta jednostavnim barkama i eliminacije kranova i specijalnih brodova iz procesa postavljanja vjetroagregata. Jedno mjesto za sidrenje u moru također smanjuje troškove izgradnje pod morem.


Slika 3: Zamišljeni izgled AFT vjetroagregata

Nautica Windpower je također napravila mnogo u pogledu testiranja vjetroagregata u okolišu na modelima. U prvoj fazi su se koristili mali modeli tornja u bazenima kako bi se istražila statička stabilnost različitih komponenti. Kasnije su stvoreni veliki modeli sa rotorskim sustavom koji su se prvo koristili u mirnim vodama malih jezera, a onda na velikim valovima velikih jezera. Testiranja na velikim Američkim jezerima su pokazala stabilnost AFT-a u teškim uvjetima na način da se procjenjuje da bi AFT u prirodnoj veličini bez problema prošao uvjete uragana. Sam AFT ima dvije lopatice, te koristi 75% manje materijala (u ukupnoj masi) čime se uvelike smanjuju troškovi.

Trenutačno je u razvoju srednji model AFT-a, a sada su u fazi preliminarnog inženjerskog projektiranja. Također se traži A runda investiranja za gradnju i demonstraciju AFT-a pokraj obale SAD-a, Azije ili Europe.

Nautica Windpower očekuje da će ući u tržište sa limitiranim prvim serijama 5 MW plutajućeg vjetroagregata u 2014.

 

Zaključak

Ovaj pregled plutajućih demonstracijskih projekata vjetroelektrana pokazuje da postoji veliki broj potencijalno isplativih tehnologija koje bi mogle postati komercijalne tokom ovog desetljeća, a usto i cjenovno konkurentne. Većina projekata u višoj fazi razvoja se nalaze u Europi, ali ih nekoliko ima i u SAD-u i Japanu. Biti će vrlo zanimljivo vidjeti koja tehnologija i koji projekti će se izboriti za prve komercijalne projekte plutajućih vjetroelektrana u svijetu, a koji će se najvjerojatnije prvo izgraditi u Velikoj Britaniji u sklopu njihove 3. runde projekata priobalnih vjetroelektrana.

Tags:     windfloat      plutajuće vjetroelektrane      sjedinjene američke države      vestas      demonstracijski projekti      pelastar      deepcwind      aft
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?