Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Goldwind E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 23 Srpanj 2012 15:20

Međunarodna kompanija Goldwind jedna je od desetak vodećih kompanija u sektoru energije vjetra. Osnovana je 1998. godine, nalazi se u Pekingu, u Kini, a rasprostranjena je na šest kontinenata.

Goldwind se vrlo brzo razvijao postavši najveći proizvođač vjetroagregata u Kini, dok je uz snažan, međunarodni odjel za istraživanje i razvoj postao najveći proizvođač vjetroagregata sa direktnim pogonom i trajnim magnetima (Permanent Magnet Direct Drive(PMDD)). S ciljem da postane vodeći proizvođač vjetroagregata u svijetu, poslovanje kompanije uključuje:

  • odjele za istraživanje i razvoj, dizajn, proizvodnju i prodaju;
  • usluge koje uključuju procjenu karakteristika vjetra, EPC ugovaranje (ugovaranje tipa “ključ u ruke”), te puštanje u rad i održavanje;
  • investicije u vjetroelektrane i prijenos.

 

Do kraja 2011. godine Goldwind je imao ukupno 12 GW instaliranih kapaciteta diljem svijeta, što je ekvivalent 9,6 milijuna tona ugljena, odnosno smanjenje emisija od 23,94 milijuna tona CO2 godišnje.

Tehnologija rada

Kompanija posebice ističe upotrebu tehnologije direktnog pogona s trajnim magnetima, kod koje se rotaciona brzina rotora direktno prenosi na multipolarni generator. Trajni magneti smješteni su s vanjske strane rotora, stoga imaju direktno hlađenje vanjskim zrakom. Generator proizvodi izmjeničnu struju koja se šalje u elektroenergetsku mrežu putem AC-DC-AC pretvarača.

Tehnologija direktnog pogona s trajnim magnetima nalazi se u svim Goldwind vjetroagregatima, a neke od prednosti su:

  • Veća učinkovitost proizvodnje i bolja krivulja snage – kod generatora s trajnim magnetima ne postoje mehanički gubici koji se inače javljaju kod mjenjača i spojke. Uz to se optimira brzina vrtnje za maksimalno pridobivanje energije, čime se smanjuje gubitak signala u prijenosu;
  • Niži troškovi održavanja i manji broj zastoja;
  • Bolja povezanost mrežom – pretvarač snage omogućava visoku razinu kontrole jalove snage i superioran prolaz kroz stanje kvara (low-voltage ride-through (LVRT)).
  • Tehnologija direktnog pogona s trajnim magnetima

Istraživanje i razvoj

Odjel za istraživanje i razvoj djeluje nešto više od deset godina, u kojem razdoblju je razvijeno i proizvedeno nekoliko serija vjetroagregata prilagođenih za različite uvjete rada. Centri za istraživanje i razvoj trenutno se nalaze u Xinjiangu, Pekingu i Neunkirchen (Njemačka).

U odjelu posebnu pažnju posvećuju razvoju generatora, njihovom dizajnu, sustavu kontrole, važnim mehaničkim dijelovima i komponentama, te razvoju dizajna i proizvodnji generatora sa trajnim magnetima. Osim toga, kompanija radi i na razvoju izmjenjivača, ali i sustavima za ispitivanje performansi.Index članka
Goldwind
Stranica 2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?