Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra daje novi život luci Gdansk u Poljskoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 11 Srpanj 2012 09:02

Thomas Gaardbo, Danac, koristi vještinu i znanje radnika luke odnosno brodogradilišta Gdansk kako bi spasio samu luku od propasti.

Europska Unija je 2008. zabranila Poljskoj da daje daljnju pomoć i subvencije brodogradilištu Gdansk čime je ono treći put bankrotiralo, te je tada izgledalo da će brodogradilište biti u potpunosti napušteno. No Gaardbo je uvidio da hala koja se prostire na 6,5 hektara i u kojoj su se prije gradili prekooceanski brodovi može biti idealna za gradnju velikih stupova koji se koriste za vjetroagregate. U toj hali se grade stupovi do visine 120 metara koji imaju promjer 7,5 metara, te im masa dostiže masu Boeinga 757.

Jedan od glavnih troškova izrade stupova za vjetroagregate je njihov prijevoz do lokacije, te je jedan od glavnih razloga što Garrdbova kompanija GSG Towers proizvodi stupove u luci jednostavno ukrcavanje istih direktno na brod u luci. Lokacija brodogradilišta je idealna, jer su troškovi transporta za stupove iznose čak 30% ukupne cijene. Dodatni razlog za smještanje tvornice u Poljskoj su niža cijena rada nego u drugim državama Europske Unije.

Sam GSG Towers može proizvesti do 300 stupova godišnje, te su svi stupovi unaprijed prodani. Na lokaciji bivšeg brodogradilišta koje ja zapošljavalo i do 20.000 ljudi na svom vrhuncu sada radi 77 tvrtki, od kojih je veća količina manjih poduzeća, koja cijeli kompleks drže na životu.

Izvor: www.reuters.com

Tags:     energia vjetra      gdansk      danska      thomas gaardbo      poljska      vjetroagregat      stupovi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?