Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Ujedinjeno Kraljevstvo moglo bi smanjiti troškove energije vjetra na moru za 30% E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 23 Lipanj 2012 16:25

U izvješću izdanom u srijedu, od strane radne skupine za smanjenje cijene energije vjetra na moru, navodi se 28 specifičnih preporuka prema kojima bi industrija mogla smanjiti cijenu energije vjetra na moru za čak 30%. Izvješće se oslanja na detaljnu studiju Crown Estate-a.

Enrgija vjetra na moruPrema preporukama, koje uključuju lanac dobave, inovacije, strategije sklapanja ugovora, planiranje i financiranje, cijena proizvodnje 18 GW električne energije iz energije vjetra na moru mogla bi biti smanjena sa današnjih 140 funti/MWh na 100 funti/MWh do 2020. godine.

Ukoliko se to postigne energija vjetra na moru biti će jedan korak bliže potpunoj konkurentnosti sa drugim izvorima energije u energetskom miksu Ujedinjenog Kraljevstva, smatra vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Kao glavni fokus radna skupina predstavila je razvoj snažnijeg domaćeg lanca isporuke i veću konkurentnost.

Kako bi se osigurao snažan rast sektora energije vjetra na moru u Ujedinjenom Kraljevstvu u ovom desetljeću, te njegovo maksimalno iskorištavanje potencijala, nužno je smanjiti cijene proizvodnje, naglasio je predsjednik radne skupine, Andrew Jamieson.

Prema europskom zakonu, Ujedinjeno Kraljevstvo mora do 2020. godine u primarnom energetskom miksu imati 15% iz obnovljivih izvora energije. Međutim, s obzirom na gospodarsku krizu cijena razvoja obnovljivih izvora – i podrška javnosti – postala je konstantan problem, uz dodatan pritisak na vladu od strane medija da smanji poticaje.

Smanjenjem cijena smanjiti će se i rizici investitora, zaštititi će se potrošači od daljnjih povećanja cijena električne energije, smanjiti će se potreba za poticajima, otvoriti će se nova radna mjesta i osigurati će se energetska sigurnost u narednim desetljećima, ističe Jamieson.

U izvješću se poziva ministar energetike Ujedinjenog Kraljevstva da da formalnu potporu energiji vjetra na moru. Energija vjetra na moru biti će od značajne važnosti u energetskom miksu Ujedinjenog Kraljevstva, i imati će ključnu ulogu u smanjenju emisija, no cijene prozvodnje moraju se smanjiti, izjavio je ministar energetike Charles Hendry, koji je istaknuo važnost ovakvog izvješća i truda uloženog od strane radne skupine.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     offshore      priobalje      UK      cijena energije      poticaji
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?