Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vodeći državnici trebali bi prepoznati mogućnost dugoročnog rasta industrije energije vjetra E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 23 Svibanj 2012 19:32

Iskorštavanje energije vjetra može stvoriti nove gospodarske prilike i nova radna mjesta uz istovremene uštede; zaključujeChristian Kjaer, glavni izvršni direktor EWEA-e u svom članku objavljenom jučer na neformalnom skupu Europskog vijeća o gospodarskom rastu.

Danas su na skupu vodeći europski dužnosnici trebali raspraviti kako povećati rast uz istovremeno smanjenje proračuna, te je, imajući to na umu, Kjaer naglasio kako svaki građanin Europske unije trenutno plaća više od 700 eura za uvoz energenata. Taj iznos se, dakako, povećava sukladno padu proizvodnje fosilnih goriva i porastu cijena, a sam novac mogao bi biti bolje iskorišten za poticanje i razvoj domaćih tehnologija obnovljivih izvora energije: smanjenje uvoza uz istovremeno ostvarivanje gospodarskih prednosti koje donosi izvoz energenata.

Prema trenutnom EWEA-inom izvješću „Zeleni rast: utjecaj energije vjetra na radna mjesta i gospodarstvo“, stopa rasta sektora energije vjetra u 2010. godini bila je dvostruko veća od BDP-a Europske unije, naglašava Kjaer.

U razdoblju od 2007. do 2010. godine doprinos sektora BDP-u porastao je za 33%, iznoseći 32,4 milijarde eura, dok je zapošljavanje u EU u istom razdoblju palo za 9,6%, a broj radnih mjesta, direktno i indirektno vezanih za sektor energije vjetra povećao se za 30%, te je iznosio gotovo 240.000. Dnevno je otvarano više od 50 novih radnih mjesta.

Do 2020. godine europski sektor energije vjetra mogao bi stvoriti 520.000 radnih mjesta, a BDP bi mogao iznositi gotovo 94,5 milijardi eura, tvrdi Kjaer, te dodaje da je 2009. godine od tri područja odabranih za financiranje vrijedno 4 milijarde eura kroz europski program European Energy Programme for Recovery, industrija energije vjetra u priobalju, iako joj je dodjeljeno tek 565 miljuna eura (14% proračuna), ostvarila čak deset puta više novih radnih mjesta od tehnologije prihvaćanja i skladištenja ugljika (CCS).

Danas vlade moraju nastojati izbjeći nagle i retroaktivne promjene u načinima na koje se potiču obnovljivi izvori energije kako bi investitori mogli računati sa podrškom prilikom daljnjeg razvoja, naglašava Kjaer. To uključuje i postavljanje ambicioznih i obvezujućih ciljeva do 2030. godine, nužne promjene u infrastrukturi, te razvoj funkcionalnog europskog tržišta električnom energijom. Dok se političari mijenjaju svakih nekoliko godina, njihove odluke donešene sada trebale bi imati dugoročne prednosti svuda u Europi.

Obnovljivi izvori i klimatske promjene u planu G-8

Kjaerovi komentari objavljeni su nekoliko dana nakon što su predstavnici grupe osam najvećih gospodarstava (G-8) osmislili deklaraciju Camp David Declaration, koja je istaknula vodeće političke i gospodarske izazove. Šest od 39 točaka koje su G-8 (Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Italija, Japan, Rusija i Kanada) iznijele odnose se na energetiku i klimatske promjene.

Predstavnici su prepoznali važnost ostvarivanja energetskih potreba iz širokog spektra izvora, od konvencionalnih goriva do obnovljivih izvora energije i drugih čistih tehnologija. Uz to, prepoznali su i važnost daljnjeg razvoja i promoviranja održive energije i politike smanjenih emisija, sve u cilju smanjenja klimatskih promjena.

Kako bi ostvarili razmjenu energije diljem svijeta, obvezali su se učiniti daljnje korake u smanjenju prepreka razvoja globalne energetske infrastrukture, pristupa tržištima i ostvarenju univerzalnog pristupa  čišćoj, sigurnijoj i jeftinijoj energiji.

Povećanje energetske učinkovitosti i pouzdanost u obnovljive izvore energije i druge čiste tehnologije može značajno doprinjeti energetskoj sigurnosti i uštedama, istovremeno smanjujući klimatske promjene i promovirajući održivi gospodarski rast i inovaciju, zaključuju čelnici G-8, uz snažnu podršku racionalizacije i smanjenja poticaja za fosilna goriva koji potiču veliku potrošnju.

 

Izvor: http://blog.ewea.org/

Tags:     EWEA      G-8      offshore      nova radna mjesta      klimatske promjene      2020      2030      Kjaer
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?