Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nova studija pokazala da je energija vjetra jeftinija od konvencionalnih izvora energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 21 Svibanj 2012 21:30

Nova studija Švicarskog instituta za tehnologiju je pokazala da je energija vjetra jeftinija od konvencionalnih izvora energije u Keniji i Nikaragvi.

Istraživanje su napravili istraživači iz ETH-Zurichovog Odjela za menadžment, tehnologiju i ekonomiju, te je isto objavljeno u mjesečniku Nature Climate Change. Prema njihovom proračunu vjetar je i jeftiniji od solara u Brazilu, Egiptu, Indiji, Keniji, Nikaragvi i Tajlandu.

Studija je povezana sa ugovorom koji je potpisan na konferenciji o klimatskim promjenama u Cancunu 2010., gdje su se države dogovorile da će smanjiti utjecaj klimatskih promjena ulaganjem u južne zemlje. Sama studija je proučavala načine kako najbolje potrošiti financijska sredstva na zaštitu okoliša.

ETH-ovi znanstvenici su usporedili i troškove za proizvodnju jedne desetine potražnje za električnom energijom pomoću solarne energije i vjetra, te su dobili da su vjetroelektrane jeftinije u Brazilu, Egiptu, Keniji, Nikarakvi, Indiji i Tajlandu.

Izvještaj je pokazao da je prosječna cijena vjetroelektrana tokom njihovog životnog vijeka 69,5 eura po MWh-u dok je cijena nove termoelektrane na ugljen 101 €/MWh.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     energija vjetra      obnovljivi izvori energije      kenija      nikaragva
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?