Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Gamesa se uključuje u priobalni sektor vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 21 Svibanj 2012 08:18

Španjolski proizvođač vjetroagregata Gamesa kreće u razvoj priobalnih vjetroagregata, koji suprotno očekivanjima neće biti razvijani u SAD-u, nego u Španjolskoj.

Prvi prototip 5.0 MW G128 vjetroagregata bi trebao biti postavljen iduće proljeće kod Gran Canarie, a same dozvole se već prikupljaju. Vjetroagregat će biti postavljen u luci Arinaga, a Gamesa se nada da će ga uspjeti brzo certificirati tako da nulte serije budu gotove do kraja 2013. ili najkasnije početkom 2014.

Gamesa kaže da će prototip biti postavljen na odličnoj lokaciji gdje ima puno vjetra što je i potvrđeno preko nekoliko mjernih postaja, i da očekuje brzi povrat investicije pogotovo zato što udaljenost elektrane od kontinenta nije velika. Odluka o postavljanju u Španjolskoj umjesto u SAD-u u Cape Charlesu, Viriginiji je spor razvoj tog sektora u SAD-u i nedostatak potpore.

Vjetroagregat G128 počinje proizvoditi električnu energiju pri brzinama od samo 3 m/s te se automatski gasi pri brzinama većim od 30 m/s, a na samoj lokaciji gdje će biti postavljen prototip je prosječna brzina vjetra 10 m/s na 100 metara visine. Godišnja proizvodnja bi trebala biti 21.000 MWh. Očekuje se da će Gamesa izgraditi tvornicu za lopatice i druge dijelove novog vjetroagregata u Leithu, Škotskoj.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     gamesa      priobalni sektor      vjetroagregat      španjolska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?