Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Veliki rast priobalnog vjetra u Sjevernom moru privlači industriju nafte E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 06 Svibanj 2012 16:49

Tvrtke koje se bave naftom, Technip SA (TEC) i Subsea 7 SA (SUBC) po prvi puta surađuju sa developerima vjetroelektrana koji imaju godišnje tržište na Sjevernom moru od 14 milijardi eura.

Priobalni inženjeri iz tih tvrtki kane iskoristiti sličnosti između gradnje podmorskih instalacija za naftu i građenja priobalnih vjetroelektrana, te su osnovali jedinice koje se bave obnovljivim izvorima energije. Petrofac Ltd. (PFC) također nudi svoje usluge za developere vjetroelektrana u Sjevernom moru gdje se nafta crpi od 1966., ali proizvodnja zadnjih godina opada.

S druge strane priobalne vjetroelektrane su pred velikim „boomom“ u Sjevernom moru gdje trenutačno ima 2,9 GW vjetroelektrana, a do 2020. bi trebalo biti 35,5 GW. Za postizanje tog cilja biti će potrebno investirati između 114 i 152 milijarde eura. Od toga bi Velika Britanija trebala postaviti 13.000 MW, a Njemačka 10.000 MW.

Procjenjuje se da bi pri postavljanju vjetroelektrane sa 50 vjetroagregata, 25% kapitalnih troškova mogle odraditi tvrtke koje se bave naftom i plinom. Postoje velike sličnosti u inženjeringu i menadžmentu pri dopremanju opreme na udaljene lokacije na moru između naftnih projekata i projekata priobalnih vjetroelektrana.

Izvor: www.bloomberg.com

Tags:     bloomberg      tvrtke      sjsverno more      priobalni vjetroagregat      nafta
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?