Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Eole vjetroagregat proizvodi svježu, čistu i pitku vodu pomoću kondenzacije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 03 Svibanj 2012 21:43

Francuska tvrtka Eole Water je predstavila inovativni vjetroagregat WMS1000 koji osim proizvodnje električne energije ima i kompresor sličan onome u ovlaživaču zraka, kojim se uvodi zrak za proizvodnju vode kondenzacijom.

Kondenzacija se koristi za proizvodnju do 1.000 litara vode dnevno. Eole Water tvrdi da bi samo jedan WMS1000 vjetroagregat mogao proizvesti dovoljno vode za selo od 2.000-3.000 stanovnika. Vjetroagregat je projektiran za rad od 20 godina, te je u isto vrijeme i autonoman i samoodrživ. Snaga vjetroagregata je 30 kW, te ne ispušta nikakvu emisiju CO2. Eole je projektirao i nezavisni solarni sustav kao alternativu vjetroagregatu. Postoji i mogućnost direktnog spajanja na mrežu u područjima gdje je voda potrebnija od same električne energije.

Naravno, ovisno o vlažnosti zraka proizvodnja vode će varirati, ali na testnoj lokaciji u pustinji pokraj Abu Dhabija je sustav uspio proizvesti 62 litre vode po satu. Sustav je veoma jednostavan što olakšava njegovo održavanje u udaljenim područjima, a ima i filtar kojim će se smanjiti količina prašine koja se potencijalno može uvući u sustav.

Vjetroagregat je visine 24 metra, a trebao bi postati komercijalno dostupni krajem ove godine. Trenutačno je glavni problem ovog koncepta cijena pojedinačnog vjetroagregata koja iznosi od 660.000 do 790.000 dolara. Ipak Eole Water je optimističan u vezi budućnosti, te smatraju da bi cijena sustava mogla prilično pasti industrijskim razvojem i proizvodnjom sustava.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     eole water      vjetroagregat      pitka voda      kondenzator      francuska      abu dhabi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?