Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroagregati vraćaju trošak ugljena za svoju proizvodnju u mjesec dana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 14 Veljača 2012 21:48

Svjetsko udruženje za ugljen (WCA) je objavilo neobičnu vijest, pri čemu se tvrdi da se visoka količina ugljena koristi za proizvodnju vjetroagregata.

EWEA prihvaća činjenicu da se tokom proizvodnje i transporta vjetroagregata, kao i tokom postavljanja troši energija (u ovom slučaju još uvijek relativno malog udjela obnovljivih izvora energije u energetskom miksu, također i ugljen), ali je to u puno manjim količinama nego što je WCA objavilo.

Činjenica je da vjetroagregat troši manje od 1g ugljena po kWh proizvedene električne energije tokom svog radnog vijeka. Elektrana na ugljen će pak trošiti i više od 300 puta te količine po kWh električne energije, u slučaju 40% efikasnosti. Dodatno, vjetroagregat vrati svu uloženu energiju potrebnu za njegovu proizvodnju tokom jednog mjeseca rada. Kada se gleda potrošnja ukupne energije tokom pogona vjetroagregata, „dug“ je od 3 do 8 mjeseci rada vjetroagregata.

Postoji još jedan faktor koji se mora uzeti u obzir, a taj je da se za iskopavanje ugljena troši puno više resursa, dok je energija vjetra dostupna sama po sebi. Kada bi se gledala potrošnja resursa tokom čitavog rada vjetroagregata i elektrane na ugljen uključujući  fosilna goriva, aluminij, željezo i rijetke metale po kWh, potrošnja vjetroagregata bi bila 75-150 puta manja nego kod elektrane na ugljen.

Ukratko, tradicionalni izvori energije kao što su ugljen, nafta i plin troše više energije u svom radnom vijeku nego što proizvedu i taj omjer je otprilike 0,4, što znači da uvijek troše više energije nego što se vrati kroz električnu energiju.

S druge strane, vjetroagregat tokom svog radnog vijeka od 20 godina vraća 30 puta više energije društvu nego što potroši tokom svoje proizvodnje, rada i recikliranja.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     vjetroagregat      wca      ewea      elektrana na ugljen      proizvodnja
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?