Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Sveučilište Oldenburg i Bard započinju istraživanje utjecaja priobalnih vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 11 Siječanj 2012 18:42

Projekt pod nazivom „Gigawatt Wakes“ će istraživati utjecaje strujanja vjetra koje uzrokuju velike priobalne vjetroelektrane.

Turbulencija vjetra i efekt zavjetrine vjetra koje uzrokuju priobalni vjetroagregati mogu utjecati na druge vjetroagregate u istoj vjetroelektrani, ali i na druge vjetroelektrane ako nisu predaleko.

Donacija njemačkog Ministartva okoliša vrijedna 3,8 milijuna eura je omogućila sveučilištu Oldenburg da kupi multilidar lasersko-optički instrument koji daljinski očitava karakteristike vjetra, čime može odrediti gore navedene efekte. Ovo  je trenutačno jedinstveni instrument na svijetu.

Partneri u istraživanju su njemački developer Bard Engineering koji ima šest priobalnih projekata vjetroelektrana u Sjevernom moru na lokaciji „German Bight“. Projekt Gigawatt Wakes će skupljati podatke sa Bard 1 priobalne vjetroelektrane koja će imati 400 MW, a sastoji se od 80 vjetroagregata. Ta vjetroelektrana je trenutačno u izgradnji.

Rezultati ove studije će biti važni za planiranje i optimiranje velikih vjetroelektrana kao i za projektiranje slijedeće generacije vjetroagregata.

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     oldenburg      sveučilište      priobalne vjetroelektrane      vjetar      multilidar      istraživanje      gigawatt wakes
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?