Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Glavni europski adut protiv klimatskih promjena je energija vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 26 Prosinac 2011 21:14

Novi izvještaj EWEA-e je potvrdio da energija vjetra sama može pokriti pola od planiranog cilja od 30% smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2020. godine.

Emisije koje se mogu izbjeći samo u europskom sektoru energije vjetra su dovoljan dokaz da Europa treba povećati cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2020. godine sa 20% na 30%. To je rezultat novog izvještaja EWEA-e „Energija vjetra i EU klimatska politika: dostići 30% manje emisija do 2020“. Vjetroelektrane ne ispuštaju stakleničke plinove, za razliku od ugljena, plina i nafte. Istovremeno, tvrdi se da elektroenergetsko tržište koristi marginalne troškove kada odlučuje odakle će proizvoditi energiju – tj. troškove dodavanja više snage iz određenog izvora energije – nego pune investicijske i troškove održavanja – a energija vjetra ima niske marginalne troškove (zbog besplatnog goriva), te povećanje proizvodnje iz energije vjetra mijenja kombinaciju proizvodnje iz nafte, plina i ugljena.

Europska komisija procjenjuje da te tri tehnologije imaju prosječne emisije od 696 gCO2/kWh u 2010. Energija vjetra je tokom 2010. proizvela 181 TWh električne energije što je bilo dovoljno za izbjegavanje emisije od 126 milijuna tona CO2 (MtCO2).

Izvještaj je naveo da će EU-27 prema Kyoto protokolu smanjiti emisije za 7,8% naspram nivoa 1990. Bar 50% redukcije se može napraviti unutar EU (tzv. domaće redukcije) dok će se ostatak postići kupovinom zelenih certifikata od projekata izvan EU preko CDM/JI (Mehanizam za čisti razvoj ili Zajedničkom implementacijom). Ti certifikati izvan EU se zovu „offset“. EU energija vjetra je tokom 2010. izbjegla 28% Kyoto cilja za smanjenje emisija CO2, a to je 56% domaćeg cilja za smanjenje. Cilj EU za 2020. je smanjiti emisije za 1.113 Mt u odnosu na 1990., s tim da je oko 60% emisija „offset“, a ostalih 40% je domaći cilj. Prema podatcima EWEA-e bi se do 2020. trebalo izgraditi 230 GW vjetroelektrana, koje bi proizvodile 581 GWh električne energije, čime bi se uštedilo 342 Mt CO2. Time bi vjetroelektrane bile odgovorne za izbjegavanje 31% cilja za smanjenje CO2, odnosno 77% od domaćeg cilja, a ako se taj cilj poveća na 30% energija vjetra će pokriti 20% cilja i 51% domaćeg cilja za smanjenje emisija.

EU nema ciljeve za energetski sektor sam po sebi, ali ETS (Sustav razmjena emisija) je postavio cilj smanjenja od 21% u odnosu na 2005., pri čemu se može koristit 50% „offseta“.  Vjetroagregati koji su izgrađeni od 2005. pa do prošle godine su izbjegli ispuštanje 78 Mt CO2 što je 83% potreba prema ETS-u. Do 2020. vjetroagregati izgrađeni od 2005. će biti odgovorni za izbjegavanje čak 301 MtCO2 što je dovoljno za 64% trenutačnog cilja ETS-a, a ako se cilj poveća na 30%, energija vjetra će još uvijek pokriti 53% ETS-ovog ukupnog cilja, i čak 107% ETS-ovog domaćeg cilja. To je ekvivalentno tome da se sa cesta makne 173 milijuna auta -  81% svih automobila u Europskoj Uniji.

Sa takvim rezultatima EWEA predlaže povećanje ciljeva za smanjenje emisija na 30% , što je dohvatljivo i pozitivno za ekonomiju EU-e. Energija vjetra će omogućiti povećanu energetsku sigurnost i visokokvalitetne nove poslove. Ovakav cilj podržavaju vlade Velike Britanije i Danske, ali su protiv njih Poljska i Italija.

EWEA-in drugi prijedlog je pojačati sustav ETS-a i to zato što ekonomska kriza sputava efikasnost ETS-a, jer industrija proizvodi manje CO2 zbog krize, pa ga je bilo viška na tržištu, te zato sama cijena CO2 pada. Ako se pak cilj poveća industrija će trebati više CO2 emisija i cijena će ponovno rasti. Drugi način postizanja istog cilja je smanjiti dio dodatnih pogodnosti.

EWEA-in treći prijedlog je vezan sa financijskim sredstvima koja će se pojaviti iz budućih aukcija za poticaje u energetskom sektoru. Trenutačno energija vjetra dobija dio poticaja, što znači da se dio emisija proizvodi besplatno. Od 2013. godine će se skoro svi poticaji prodavati na aukcijama energetskom sektoru, što znači da će sve države članice zaraditi do 50 milijardi eura godišnje. EWEA želi da se svi ti prihodi iskoriste za financiranje zaustavljanja klimatskih promjena i za razvoj obnovljivih izvora energije.

Izvještaj također navodi da je tokom zadnjih 10 godina u Europi instalirano samo više elektrana na plin nego vjetroelektrana. Trenutačni cilj Europske Unije nije u skladu sa preporukama UN-a da se do 2050. godine smanje emisije za 80-95% kako bi se izbjegao porast temperature za više od 2 stupnjeva celzijusa. Za postizanje cilja od 95% potrebno je za 2020. postaviti cilj od 30%, inače će se dostići samo 80% cilj do 2050., tvrdi EWEA.

Europska Unija bi za održavanje (i povećanje) svoje međunarodne konkurentnosti trebala povećati svoj cilj smanjenja emisija, zaključak je "Wind direction" izvještaja.

Izvor: Wind directions

Tags:     energija vjetra      co2      ewea      emisije      sektor vjetra      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?