Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Rast sektora energije vjetra na moru E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 23 Studeni 2011 14:08

Dok se Europa suočava sa opasnostima ekonomske krize, europska industrija energije vjetra na moru sprema se, u slijedećem desetljeću, utrostručiti godišnje investicije, povećati proizvodnju, gradnju i nova radna mjesta.

Krajem mjeseca u Amsterdamu će se održati EWEA Offshore 2011, najveći svjetski događaj na poručju iskorištavanja energije vjetra na moru, na kojem će vodeći čelnici i investitori raspraviti kako iskorištavanje energije vjetra na moru može replicirati uspijeh iskorištavanja energije vjetra na kopnu.

EWEANa skupu se očekuje 7.500 sudionika, među kojima će biti i svjetski investitori Blackstone, Dutch Rabobank, danski fond Danish Export Credit Fund, ING Bank, Green Giraffe Energy Bankers, financijaski analitičari Bloomberg, te brojni financijski stručnjaci europskih kompanija i javnih financijskih instituta kao što je Norddeutsche Landesbank. Vodeći svjetski proizvođači i developeri vjetroagregata, kao i drugi stručnajci sa područja energije vjetra na moru također će biti prisutni na skupu.

EWEA, Europsko udruženje za energiju vjetra, očekuje da će godišnje investicije u sektor energije vjetra na moru u Europi doseći 10 milijardi eura do 2020. godine. Industrija je pokazala snažan rast unatoč poteškoćama u financiranju koje su nastale kao rezultat ekonomske krize, te se očekuje da će do kraja 2011. godine postavljenih kapaciteta biti za 13% više u odnosu na 2010. godinu.

Kada je riječ o industriji energije vjetra na moru, do sada se financijska kriza nije posebno osjetila, izjavio je Henrik Stiesdal, glavni tehnolog u Siemens Wind Power. Glavni razlozi su u činjenicama da se veliki projekti financiraju od strane velikih, financijski neovisnih kompanija, te da ulagači vide dugoročnu isplativost u poslovanju. U tom pogledu, ovaj sektor uvelike je drugačiji od svih drugih sektora, zaključio je Stiesdal.

Ovaj skup održati će se u pravom trenutku, dok Europa pokušava izbjeći ekonomsko mirovanje, smatra Christian Kjaer, glavni izvršni direktor u EWEA. Iskorištavanje energije vjetra na moru nova je industrija, sa velikim potencijalom, u kojoj su europske kompanije trenutno vodeće. Europi je, više nego ikada do sada, potrebna jedna ovakva industrija koja će je pogurati dalje, izjavio je Kajer.

 

Izvor: http://www.maritimejournal.com/

Tags:     Ewea      offshore      Europa      financiranje
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?