Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Projekt EU: Seanergy 2020 E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 06 Listopad 2011 21:40

Seanergy 2020 je projekt započet od strane Europske unije kroz program Intelligent Energy Europe programme, a trebao bi pružiti detaljne analize nacionalnih i međunarodnih planova pomorskog prostornog uređenja (MSP), preporuke za razvoj postojećih i potencijalno novih planova za razvoj iskorištavanja energije vjetra na moru, te bi trebao poticati prihvaćanje rezultata istraživanja.

Projekt Seanergy 2020 posebno je usredotočen na obnovljive izvore energije na moru i infrastrukturu mreže, te bi trebao dati konkretne preporuke za bolje koordinirani pristup pomorskom prostornom planiranju. Uz to očekuje se da će povećati iskorištavanje obnovljivih izvora na moru, kao što su energija vjetra, energija valova i energija plime i oseke.

Navedene preporuke trebale bi biti adresirane i promovirane raznim nacionalnim, regionalnim i Europskim tijelima, a biti će prosljeđene i pomorskim korisnicima kroz specifične bilateralne susrete i radionice u četiri različita morska okruženja (Atlantik, Mediteran, Baltik i Sjeverno more).

Projekt bi mogao poslužiti i kao pozadina za pripremu daljnih zakonodavnih mjera i pomorskih prostornih planova na regionalnoj, nacionalnoj i Europskoj razini.

Ciljevi projekta Seanergy 2020 su:

  • Istaknuti najbolje nacionalne prakse i pružiti preporuke kako poboljšati regulatorne uvjete pomorskog prostornog planiranja državama članicama koje su u ovom području manje razvijene;
  • Pružiti preporuke za razvoj postojećih i potencijalno novih međunarodnih instrumenata pomorskog prostornog planiranja, i osigurati bolju koordinaciju planiranja u zemljama članicama;
  • Pružiti preporuke kako prevladati izazove razvoja iskorištavanja obnovljivih izvora energije na moru, te kako iskoristiti prilike za kombiniranje nacionalnih i međunarodnih pristupa u pomorskom prostornom planiranju u europskim morima;
  • Promovirati rezultate istraživanja i olakšati njihovo prihvaćanje kroz ciljane grupe i dioničare, uključujući regionalna i nacionalna tijela, donosioce odluka u EU, regulatorna tijela, odjele za planiranje, developere projekata na moru i drugih korisnika na moru.

Koordinator projekta, koji je krenuo s radom u svibnju 2010. godine, je Europsko udruženje energije vjetra (EWEA), a projekt bi trebao biti gotov do travnja 2012. godine.

Partneri projekta su:

 

Izvor: www.seanergy2020.eu

Tags:     Projekt EU      Seanergy 2020      Europa      ofshore      pomorsko planiranje
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?