Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Ispitivanje efekta zavjetrine kod vjetroagregata E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 16 Rujan 2011 17:10

Skupina znanstvenika započela je istraživanje efekta koji nastaje uslijed međusobnog djelovanja vjetroagregata, tzv. efekt zavjetrine, kako bi pokušala povećati proizvodnju električne energije. Za ispitivanje ovog efekta korišten je Triton Sonic Wind Profiler, uređaj kompanije Second Wind.

Uređaj Triton koristio se, uz nekoliko drugih tehnologija, u istraživanju kroz projekt pod nazivom Turbine Wake and Inflow Characterization Study (TWICS), kako bi se stvorio detaljan 3D model turbulencija koje nastaju prilikom prolaska vjetra kroz rotirajuće lopatice vjetroagregata. Efekt zavjetrine je inače jedan od ključnih elemenata koji se mora uzimati u obzir prilikom projektiranja i mikrolociranja vjetroagregata unutar vjetroelektrane.

Rezultati dobiveni istraživanjem biti će prikupljeni u model predviđanja energije vjetra i služiti će u boljem razumijevanju utjecaja vjetra na vjetroagregate, te kao pomoć proizvođačima i dizajnerima lopatica u poboljšanju standarda i povećanju učinkovitosti, što bi također moglo smanjiti cijenu energije.

Studija

Cilj studije je vršiti ispitivanje turbulencije i efekta zavjetrine na velikoj zračnoj površini od čak 7 km dužine i 1 km visine ispred i iza vjetroagregata snage nekoliko MW.

Triton, uz druge sustave za mjerenje, profilira vjetar ispred i iza 130 metara visokog vjetroagregata koji se nalazi u Centru za tehnologiju vjetra koji se nalazi u sklopu Državnog laboratorija za obnovljive izvore energije (National Renewable Energy Laboratory’s (NREL’s)) u Koloradu u S.A.D.-u.

NREL, Sveučilište u Koloradu (University of Colorado), Kooperativni institut za istraživanje znanosti o okolišu (Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences (CIRES)), te Državna administracija za oceane i atmosferu (National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)) udružili su se u provođenju ove studije.

Lokacija NREL-a sklona je kompliciranim uzorcima vjetra, te je stoga potrebno nekoliko mjernih instrumenata. Teren je ravan, no nalazi se samo 5 km od El Dorado kanjona koji usmjerava vjetrove prema lokaciji, izjavila je Julie Lundquist, docent atmosferskih i oceanskih znanosti na Sveučilištu u Koloradu.

Triton je dobar uređaj za ovu studiju koji će, profiliranjem određenih slojeva atmosfere tijekom duljeg vremenskog razdoblja, pružiti temeljne podatke za studiju.

Triton

Triton je sustav na daljnsko upravljanje koji koristi detekciju zvuka i sodar tehnologiju kako bi mjerio brzine vjetra na visini kućišta vjetroagregata, pa i više.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com

Izvor slike: http://ict-aeolus.eu/

Tags:     Triton      S.A.D.      mjerenje vjetra      wake efekt      Colorado
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?