Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Novi Zeland sve bliže cilju od 90% električne energije iz obnovljivih izvora E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 12 Rujan 2011 22:09

Odobrenje koje su dobile dvije vjetroelektrane ukupne snage 1.400 MW pomaknulo je Novi Zeland korak dalje u ostvarenju cilja od 90% električne energije iz obnovljivih izvora energije do 2025. godine. Ova država, koja ima četiri milijuna stanovnika, već sada više od tri četvrtine (79%) energije koju koristi dobiva iz obnovljivih izvora.

Geotermalna energija i hidroelektrane već dulje vrijeme čine glavne izvore energije, no oni imaju svoja ograničenja. Eric Pyle, glavni izvršni direktor u Wind Energy Association, smatra kako je energija vjetra dobar izbor za popunjavanje preostalih praznina. Energija vjetra mogla bi do 2025. godine činiti 20% ukupne energije Novog Zelanda, odnosno 4% već sada. Takva procjena predstavlja rast sa dosadašnjih 615 MW na 3.000 MW. Dvije vjetroelektrane koje su nedavno dobile odobrenja čine polovinu potrebne količine, što je značajan korak naprijed.

Genesis Energy dobio je dozvolu za izgradnju vjetroelektrane ukupne snage 858 MW u regiji Wairarapa, u blizini Wellington-a, jednog od četiriju glavnih naselja. 286 vjetroagregata, maksimalne visine od 115 metata, nalaziti će se u području malih seoskih naselja, a kompanija je sklopila ugovore o korištenju zemlje sa 27 vlasnika. Ukupna vrijednost izgradnje, koja će trajati nekoliko godina, iznosi oko 1,43 milijardi dolara.

Contact Energy dobio je dozvolu za izgradnju Hauauru ma raki, vjetroelektrane sa 168 vjetroagregata ukupne snage 504 MW. Vjetroelektrana će se nalaziti u blizini najvećeg naselja Auckland-a. Neki od uvjeta za izgradnju ove elektrane bili su: visina vjetroagregata manja od 150 metara, vjetroagregati sa najviše tri svijetlo sive ili bijele lopatice maksimalne duljine 50 metara, smanjena razina buke tijekom gradnje i samog rada vjetroalektrane, te niz drugih uvjeta kojima se želi sačuvati lokalna ekologija.

Obje vjetroelektrane su dvostruko veće od postojeće vjetroelektrane West Wind, koja ima samo 62 vjetroagregata maksimalne visine od 67 metara.

 

Izvor: http://cleantechnica.com

Tags:     Novi Zeland      ciljevi 2025      Auckland
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?