Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Priobalna energija vjetra u Europi će se udeseterostručiti E-mail
Autor Nives Jerkić   
Ponedjeljak, 11 Siječanj 2010 00:00

Izjavom Britanske vlade o podršci razvoju područja priobalnih vjetroelektrana (i to sa ukupnom snagom deset puta većom od postojeće instalirane snage priobalnih vjetroelektrana) ostvaren je veliki korak naprijed za priobalnu energiju vjetra u Europi.

Ukupno se radi o 9 razvojnih zona – sa ukupnom snagom preko 32 GW – koje su dodijeljene u korist dvanaest Europskih kompanija putem javnog natječaja.

"Ovo približava Europu iskorištavanju snage naših mora i razvoja nove Europske priobalane industrije vjetra. Priobalni vjetar je najveći neiskorišteni izvor energije u Europi. Na Europskim morima ima dovoljno vjetra da sedam puta opskrbi cijelu Europu."

Tih 32 GW je dio od preko 100 GW planiranih priobalnih vjetroelektrana koje se trenutačno planiraju u Europi od strane proizvođača i vlada, najviše u Sjevernom Moru. Kada budu operativne one će proizvoditi 10% Europskih potreba za električnom energijom. Da bi se sve te vjetroelektrane uspješno spojile na elektroenergetsku mrežu EWEA je predložila dvadesetogodišnji razvojni plan mreže. Europska komisija će ove godine izdati Plan za Sjevernomorsku mrežu. Plan je prema drugom Strateškom Energetskom Izvještaju predstavljen sa ciljem da "spoji nacionalne elektroenergetske mreže u sjevero-zapadnoj Europi i da priključi mnogobrojne planirane priobalne vjetroelektrane na tu mrežu."

Na piobalnoj konferenciji EWEA-e u rujnu 2009. godine, EU Energetski Povjerenik Andris Piebalgs je izjavio: "Korištenje Europskih obalnih vjetrova bi dalo odgovor na globalni problem promjene klime, nestanak klasičnih energenata, povećanih cijena goriva i opasnost od prekida opskrbe energijom".

Kompanije koje su dobile natječaje za razvoj vjetroelektrana u Velikoj Britaniji uključuju Vattenfall (Švedska), EDP (Portugal), RWE i E-ON (obje iz Njemačke), Mainstream (Irska), Statkraft i StatoilHydro (Norveška), Siemens (Danska), te RES, Centrica, Scottish and Southern Energy i Sea Energy (sve iz Velike Britanije).

Izvor: http://www.ewea.org

Tags:     priobalne vjetroelektrane      energija vjetra      Europa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?