Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Električna vozila i energija vjetra mogli bi biti „savršena kombinacija“ E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 28 Kolovoz 2011 10:10

Najnovije izvješće pokazuje da bi iskorištavanje energije vjetra u Alberti, kanadskoj provinciji koja se suočava sa kritikama vezanima za visokorizične projekte fosilnih goriva, moglo biti gotovo savršen izbor za hibridna električna vozila (Plug-in Hybrid Electric Vehicles (PHEV)).

 

Vjetroagregati tokom noći, kada su vjetrovi u Alberti snažniji, proizvode više električne energije. Istovremeno većina korisnika električnih vozila u tom razdoblju ne vozi, pa bi tada mogli puniti svoja vozila. Ukoliko operateri u Alberti tokom noći preusmjere više električne energije dobivene iz energije vjetra za punjenje električnih vozila, ostvariti će se značajne uštede energije, što rezultira smanjenjem emisija, stoji u izvješću.

Sve veća zabrinutost zbog rastuće cijene nafte i stakleničkih plinova osnažila je potragu za čistim i učinkovitijim izvorima energije, navodi se u izvješću objavljenom početkom mjeseca od strane sveučilišta Calgary.

Hibridni električni automobili čine se kao obećavajuće rješenje – koriste manje goriva i stvaraju manje emisija, a mogu pomoći i elektroenergetskom sustavu smanjenjem neuravnoteženosti u dobavi koja nastaje zbog energije vjetra.

Povećanje proizvodnje električne energije iz energije vjetra u elektroenergetskom sustavu zahtjeva prilagodbu sustava nestalnoj energiji vjetra. Kontroliranim punjenjem i pražnjenjem baterija hibridnih vozila operateri sustava mogli bi savladati ovaj problem.

U izvješću, napisanom od strane četiri akademika, stoji da je energija potrebna za punjenje hibridnih vozila proračunata i uspoređena sa očekivanim rastom energije vjetra u Alberti za razdoblje od 2008. do 2025. godine, koji bi mogao premašiti 11 GW.

 

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     elektirčna hibridna vozila      elektroenergetska mreža      S.A.D.
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?