Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Iskorištavanje priobalne energije vjetra u EU pokazuje solidan rast E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 31 Srpanj 2011 13:58

Europska udruga za energiju vjetra (EWEA) nedavno je objavila statistike iskorištavanja priobalne energije vjetra u prvoj polovini 2011. godini koje pokazuju rast instaliranih kapaciteta za čak 4,5% u odnosu na prvu polovinu 2010. godine.

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Norveškoj postavljen je 101 vjetroagregat ukupne snage 348 MW.

U Europi je trenutno u izgradnji 11 priobalnih vjetroelektrana kapaciteta 2.844 MW ukupne vrijednosti 8,5 milijardi eura. Prosječna snaga instaliranih vjetroagregata iznosi 3,4 MW, dok je u istom razdoblju 2010. godine iznosila 2,9 MW.

Christian Kjaer, izvršni direktor u EWEA, izjavio je da iako su pozitivni trendovi u sektoru priobalnog iskorištavanja energije vjetra u Europi vidljivi, još uvijek ne vlada potpuna sigurnost. Sektor izlazi iz financijske krize, no još uvijek mu prijeti globalna ekonomska kriza. Broj banaka koje su spremne dati investicijske kredite polagano raste, iako i dalje postoji potreba za privlačenjem većeg broja velikih institucijskih investitora – trenutno se najveći projekti grade u Europi.

Ove godine će nekoliko vjetroelektrana u Njemačkoj i Velikoj Britaniji zatvoriti financiranje, a financijske institucije će pružiti rekordan iznos financiranja u ovom sektoru – oko 3 milijarde eura. Očekuje se završetak tri do pet transakcija do kraja godine. Kapitalno financiranje, uključujući i prodaju udjela u postojećim projektima kako bi se započeli novi, ističe nove pristupe u financiranju među developerima i elektroenergetskim kompanijama.

Od 30. lipnja ove godine 1.247 vjetroagregata ukupne snage 3.294 MW u 49 vjetroelektrana iz 9 europskih država u potpunosti je spojeno na elektroenergetsku mrežu.

 

Izvor: http://www.ewea.org

Tags:     EWEA      EU      statistike      offshore
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?