Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

UK postavilo ambiciozne priobalne ciljeve, kritizirane reforme elektroenergetskog tržišta E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 15 Srpanj 2011 11:55

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pozvala je početkom tjedna, u svojem izvješću „UK Renewable Energy Roadmap“, na ambiciozne ciljeve iskorištavanja energije vjetra u priobalju. Cilj od 18 GW, umjesto 13 GW, do 2020. godine određen je u želji da UK postane jedno od najvećih centara za iskorištavanje priobalne energije vjetra u svijetu.

Cilj je spustiti cijenu priobalne energije vjetra, i na taj način je učiniti konkurentnom drugim tehnologijama. Prema planovima, do 2020. godine cijena proizvodnje električne energije trebala bi biti oko 100 funti po MWh, dok sada iznosi između 140 i 170 funti po MWh za priobalne vjetroelektrane.

RenewableUK, britanska udruga za energiju vjetra, valova i plime i oseke, pozdravila je prijedloge, te je istaknula da će pokušati što uspješnije preusmjeriti moguće probleme nadležnima.

Istovremeno je vlada Ujedinjenog Kraljevstva iznijela planove za reforme državnog elektroenergetskog tržišta, koje će biti najveća promjena u industriji u posljednjih 20 godina, a cilj im je ohrabriti investitore u dugoročne investicije u energiju s niskom razinom emisija.

Direktorica RenewableUK, Maria McCaffery, je izjavila kako ova najava omogućava ubrzan rast industrije energije vjetra, stvarajući pritom ekonomiju niskih emisija, i veliki broj novih radnih mjesta.

Međutim, postoje neki dijelovi zbog kojih se vladu optužuje da stvara uvjete koji bi mogli voditi UK da postane ovisnije o električnoj energiji proizvedenoj iz plina. Louise Hutchins, iz Greenpeace-a, smatra da potrošači snose teret visokih cijena električne energije zbog oslanjanja na šest velikih dobavljača energije iz fosilnih goriva, dok se istovremeno ignorira proizvodnja energije iz obnovljivih izvora koji se nalaze oko britanske obale.

Prema Guardianu, prijedlog će ići u korist svim oblicima električne energije s niskom razinom emisija, što bi moglo značiti i indirektno subvencioniranje nuklearne energije.

 

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     UK      ciljevi      RenewableUK
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?