Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Zajedničko ulaganje daje poticaj Siemensovim magnetima E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 11 Srpanj 2011 20:48

Njemački proizvođač Siemens i australska korporacija Lynas planiraju zajedničko ulaganje u proizvodnju magneta na bazi neodimija, što bi moglo olakšati proizvodnju magneta za vjetroagregate koji koriste generatore s permanentnim magnetima.

Magneti od neodimija, proizvedeni od legure neodimija, željeza i bora, najjači su tipovi permanentnih magneta za vjetroagregate. Koriste se za proizvodnju generatora za vjetroagregate i energetski efikasnih djelova za rad.

Partnerstvo će osigurati proizvodni lanac od rudnika do magneta, i do završnih aplikacija, a Siemens će, sa 55% udjela, biti većinski vlasnik. Lynas je trenutno u završnoj fazi izgradnje tvornice neodimija, koja će se nalaziti u Maleziji.

Izvršni direktor odjela tehnologije rada u Siemensu, Ralf-Michael Franke, je izjavio kako je ovo ulaganje od strateške važnosti za kompaniju jer će osigurati dugoročnu i stabilnu dobavu magneta vrlo kvalitetnih performansi. U Lynas-u smatraju da će ovaj proizvodni lanac omogućiti tržištu magnetima od rijetkih materijala rast do punog potencijala.

U međuvremenu je, na dnu Pacifičkog oceana, pronađena velika zaliha rijetkih minerala koji su ključni u proizvodnji visoko kvalitetnih energetskih proizvoda. Kina trenutno kontrolira 97% ukupne svjetske zalihe neodimija, te bi ovaj pronalazak mogao predstavljati kraj kineskom monopolu nad proizvodnjom neodimija.

 

Izvor: http://www.windpowermonthly.com

Tags:     magneti      neodimij      Siemens      Lynas
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?