Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Novo postrojenje za testiranje 90 metarskih lopatica vjetroagregata E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 12 Travanj 2011 17:20

Novo postrojenje koje će moći testirati lopatice vjetroagregata čija će duljina biti do 90 m će biti otvoreno ovog lipnja u Fraunhoferovom institutu za energiju vjetra i sustave energetske tehnologije (IWES) u Njemačkoj.

Glavni dio ovog novog testnog postrojenja će biti 1000 tonski čelični i armirano betonski blok koji će se moći nagnuti. Hidraulički cilindri koji se koriste za naginjanje tog bloka, i dodatni cilindri koji postavljalju lopaticu će omogućiti IWES inženjerima da saviju vrh lopatica od 90 metara do udaljenosti od 25 metara.

Testno postrojenje za lopatice duljine do 70 metara je otvoreno u IWES-ovom centru u Bremerhavenu u 2009., ali to postrojenje nije opremljeno sa blokom postavljenim pod nagibom.


Slika: Fraunhoferovo postrojenje, izvor: www.renewableenergyfocus.com

Falko Bürkner, voditelj testiranja lopatica, kaže da je najveća prednost hidrauličkih postavljenih blokova pod nagibom taj što omogućuje namještanje idealne konfiguracije za vršenje testova s visokom točnošću u vrlo kratkom veremenu, što je posebno važno za testiranje lopatica pod ekstremnim uvjetima, a to uključuje opterećivanje lopatica do 100% opterećenja. Novo postrojenje će također omogućiti simuliranje cikličnih sila koje djeluju na lopatice dok one rotiraju zbog utjecaja vjetra. Vjetar uzrokuje konstantnu promjenu sila koje djeluju na ugljična ili staklena vlakna od kojih su napravljene lopatice. To se u novom postrojenju simulira tako da hidraulički cilindar naizmjence gura i vuče lopatice, zbog čega one vibiriraju po svojim horizontalnim i/ili vertikalnim rezonantnim frekvencijama.

Testiranje jednih lopatica traje oko 4 mjeseca, te se tokom tog razdoblja lopatice opterete jednako kao što bi bile opterećene tijekom 20 godina svoga rada. Novo postrojenje je već sada rezervirano za idućih 12 mjeseci od početka rada. To je dokaz da proizvođači vjetroagregata ubrzano razvijaju nove lopatice koje bi u idućih 10 godina mogle imati duljinu do 90 metara, a već su sada prešle 60 metara. Lopatice se testiraju kako bi mogle dobiti certifikate za proizvodnju.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     vjetroagregat      postrojenje      testiranje      lopatica      fraunhoferov institut      njemačka
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?