Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra u Španjolskoj tokom ožujka pokrila 21% potreba E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 01 Travanj 2011 19:18

Vjetroelektrane su u Španjolskoj postavila nove rekorde, ovo je prvi puta da je u jednom mjesecu bila na prvom mjestu po udjelu proizvodnje od svih tehnologija za proizvodnju električne energije.

Ukupno su tokom ožujka u Španjolskoj vjetroelektrane proizvele 4.738 GWh električne energije, što bi bilo dovoljno da pokriju cijelu mjesečnu potrošnju Portugala. To su službeni podatci Red Electrica de Espana, Španjolskog operatora prijenosne mreže. Nakon energije vjetra najviše su proizvele nuklearna enerigija, kombinirane elektrane i hidroelektrane.

Energija vjetra smanjuje potrebu za korištenjem tehnologija koje koriste fosilna goriva, te se tvrdi da je zbog toga električna energija u Španjolskoj među najjeftinijima. Cijena električne energije u 2010. bila je 38 €/MWh, što je puno manje nego u, primjerice Francuskoj gdje je na razini od 47,5 €/MWh.

Španjolska je i četvrti najveći izvoznik (ima ih samo šest) električne energije u Europi, te je prošle godine izvezla 8,3 TWh. Španjolska je krajem 2010. imala instalirano 20.676 MW električne energije.

Izvor: www.aeeolica.es

Tags:     španjolska      energija vjetra      električna energija      francuska      portugal      vjetroelektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?