Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroelektrane omogućile proizvodnju električne energije nakon potresa i tsunamija u Japanu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 30 Ožujak 2011 18:17

Nijedan vjetroagregat u Japanu nije oštećen tokom katastrofalnog potresa i tsunamija u Japanu, te su vjetroelektrane nastavile davati električnu energiju u Japansku mrežu.

To su podatci Japanske asocijacije za energiju vjetra, a prema njima u Japanu ima 1.746 vjetroagregata sa ukupnom instaliranom snagom od 2.304 MW.

Priobalna vjetroelektrana Kamisu je postala prva vjetroelektrana koja je uspješno preživjela tsunami. Na toj lokacije se nalazi sedam vjetroagregata od Subarua, pri čemu svaki ima snagu 2 MW a visina osi im je 80 metara. Oni se nalaze nekih 40 metara od obale, a pogodio ih je tsunami visine 5 metara. Time su Japanske vjetroelektrane sa svojom gradnjom otpornom na potres dokazale svoju pouzdanost. Pošto na istoku Japana trenutačno postoji manjak električne energije, vjetroagregati pomažu državnoj mreži proizvodnjom električne energije.


Slika: Kamisu priobalna vjetroelektrana, izvor: www.japanfs.org

WWEA-in potpredsjednik Prof. Chuichi Arakawa je izjavio da nakon ove nesreće Japan mora pojačati svoje napore u fokusiranju na obnovljive izvore energije, pogotovo vjetar, jer su različite studije pokazale da Japan ima mnogo vjetra i drugih obnovljivih izvora energije koji se mogu iskoristiti za jačanje i ponovnu gradnju ove države. Trebat će vremena da se iskristalizira situacija, i da se uzme u obzir japanski mentalitet, ali prof. je siguran da će Japan doći do potrebnih zaključaka nakon nedavnih incidenata te da će postati obnovljiva država.

Izvor: www.wwindea.org

Tags:     japan      tsunami      električna energija      kamisu      priobalna vjtroelektrana      subaru      vjetrtoagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?