Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroelektrane smanjuju potrošnju vode E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 23 Ožujak 2011 18:14

Problemi koji nastaju nedostatkom vode su poznati – slab rast žitarica, nemogućnost kupanja, teško preživljavanje u određenim područjima. Restrikcije u korištenju vode se pojavljuju i na razvijenom zapadu tokom ljeta.

Pri tome je svjetski energetski sektor najveći industrijski korisnik vode, a to je uglavnom zbog ogromnog korištenja vode u termoelektranama i nuklearnim elektranama, dok energija vjetra koristi manje vode od skoro svih ostalih tehnologija za proizvodnju električne energije. To je objavio Global Wind Energy Council (GWEC) na UN-ov Svjetski Dan Voda, 22.03.

Trenutačno, 40% ljudi živi u područjima sa manjkom vode, a problem postaje sve veći zbog klimatskih promjena i povećanom potražnjom za električnom energijom. Do 2030. će potražnja za vodom biti čak 40% veća od ponude ako se sve nastavi odvijati kao do sada.

Zbog toga je potrebno koristiti izvore električne energije koji štede vodu, kao što je energija vjetra. Energija vjetra može uštediti više od 2.000 litara vode po proizvedenom MWh električne energije, te bi u SAD-u 20% električne energije iz vjetroelektrana značilo uštedu od 15 trilijuna litara vode godišnje. To je jednako godišnjem korištenju vode 9 milijuna stanovnika SAD-a.

Izvor: blog.ewea.org

Tags:     energija vjetra      voda      global wind energy council      UN      svjetski dan voda
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?