Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Sektor vjetra EU poziva na postavljanje ciljeva za 2030. godinu E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 16 Ožujak 2011 11:51

EU mora prihvatiti obvezujuće ciljeve za obnovljive izvore energije za 2030. godinu kako bi osigurala dugoročne investicije u obnovljivu energiju.

Na otvaranju najveće svjetske konferencije i izložbe na području energije vjetra, koja se održava u Briselu, Arthouros Zervos, Predsjednik Europske udruge za energiju vjetra (EWEA), upozorio je kako industrija vjetra očekuje investirati oko 400 milijardi eura u Europu do 2030. godine, a da bi se to postiglo Europskoj uniji je potrebna stabilna i jasna energetska politika.

U novom izvješću pod nazivom „Energetska politika EU do 2050. godine“, EWEA tvrdi da su dosadašnji ciljevi omogućili da Europa postane svjetski lider na području tehnologije obnovljivih izvora enegije, te da smanji stakleničke plinove. Upravo iz tog razloga, ovakva uspješna politika trebala bi se ponoviti i u razdoblju nakon 2020. godine.

Nakon 2020. godine mogli bi se suočiti sa političkim vakuumom, izjavio je Zervos, te je nadodao kako moramo osigurati da se ciljevi postavljeni u razdoblju između 2001. i 2009. godine repliciraju za razdoblje nakon 2020. godine uz ambiciozne ciljeve za 2030. godinu. Moramo osigurati sve kako bi se europski uspjeh obnovljivih izvora nastavio i nakon 2020. godine, nadodao je Zervos.

EWEA podupire ciljeve Europske unije koje je predložilo Europsko vjeće za obnovljive izvore (EREC). EREC smatra da ukupna energetska potrošnja EU koja će se ostvarivati iz obnovljivih izvora do 2030. godine ne bi smjela biti manja od 45%.

Prema EWEA scenarijima, samo energija vjetra mogla bi do 2030. godine doseći 28,5% ukupne energetske potražnje EU. Već sada Akcijski plan naconalne obnovljive energije zemalja članica EU pokazuje da će energija vjetra do 2020. godine pružati 14% električne energije u EU.

Zervos zahtijeva određivanje ciljeva obnovljivih izvora energije za 2030. godinu unutar sadašnjeg saziva Europske komisije i parlamenta. Predsjednik Europske komisije, Barroso, i ostali vođe EU moraju razmotriti svoju ostavštinu, te moraju pružiti sektoru obnovljivih izvora stabilan okvir za rast obnovljivih izvora, stvaranje novih poslova, i proizvodnju postavljajući ciljeve za 2030. godinu kroz slijedeće 4 godine.

Zervos je upozorio na činjenicu da je nekima 2020. godina možda daleko, no za industriju električnom energijom ta godina već je na vratima.

 

Izvor: http://www.ewea.org

Tags:     ciljevi za 2030.      EU      EWEA      EWEC
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?