Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra i ptice u SAD-u E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 11 Ožujak 2011 09:22

Prema ustaljenoj retorici u svijetu vjetroagregati ubijaju ptice u velikom i čak alarmantnom broju. No AWEA (Američka organizacija za energiju vjetra) je izdala priopćenje u kojem tvrdi da je realnost ipak znatno drugačija, te da vjetroelektrane ne predstavljaju prijetnju populaciji ptica.

Tako se tvrdi da vjetroelektrane imaju puno manji utjecaj na ptice od fosilnih goriva koja zamjenjuju. Pogibanje individualnih ptica na mjestima vjetroagregata će uvijek biti samo mali dio smrtnosti ptica zbog sveukupnih ljudskih aktivnosti. Prema različitim istraživanjima je utvrđeno da:

  • je vjetar jedini izvor energije koji ne predstavlja rizik na razini populacije za ptice, prema istraživanju koje je obuhvaćalo ugljen, naftu, prirodni plin, nuklearnu energiju, hidroenergiju i energiju vjetra
  • su prema procjenama vjetroagregati u SAD-u odgovorni za manje od tri od svakih 100.000 smrti ptica koje su povezane s ljudskim aktivnostima, i nikad neće preći neki mali promil koliko god koristili energiju vjetra u budućnosti, a što je utvrdila Državna Akademija za Znanost u SAD-u
  • vjetroelektrane uzrokuju puno manje smrti ptica (oko 108.000 godišnje) nego zgrade (550  milijuna), dalekovodi (130 milijuna), auti (80 milijuna), otrovanje pesticidima (67 milijuna), domaće mačke (barem 10 milijuna) i tornjevi za radio i mobitele (4,5 milijuna)
  • su ne-obnovljivi izvori energije „puno rizičniji za divlji život“ nego obnovljivi izvori energije. Ugljen – kojeg vjetar direktno zamjenjuje – „ima najveći udio“ u rizicima za divlji život.

Izvor: www.awea.org

Tags:     energija vjetra      ptice      SAD      vjetroagregat      vjetroelektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?