Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Ukupna svjetska instalirana snaga vjetroelektrana se povećala E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 03 Veljača 2011 01:53

Prema podacima koje je izdao Global Wind Energy Council ukupna instalirana snaga vjetra povećala se za 35,8 GW u 2010. godini, pa je trenutno ukupna instalirana snaga energije vjetra 194,4 GW. Krajem 2009. godine bilo je instalirano 158,7 GW, što znači da je u godinu dana instalirana snaga povećana za 22,5%. Nove vjetroelektrane instalirane u 2010. godini čine investicije vrijedne 47,3 milijarde eura.

Prvi puta u 2010. godini više od polovine instalirane snage vjetra nalazi se izvan tradicionalnih tržišta u Europi i Sjevernoj Americi, što je uglavnom rezultat kontinuiranog rasta u Kini, koji čini gotovo pola novoinstalirane snage (16,5 GW).

Li Junfeng, glavni tajnik kineskog udruženja industrije obnovljivih izvora energije (CREIA), je izjavio kako Kina trenutno ima 42,3 GW instaliranih vjetroelektrana, te je potisnula Ameriku kada je riječ o ukupnoj instaliranoj snazi, što Kinu nedvojbeno stavlja u poziciju ostvarivanja cilja od 200 GW instalirane snage vjetra do 2020. godine. Istovremeno, Kina je postala najveći svjetski proizvođač opreme vezano za energiju vjetra.

I druge zemlje u razvoju povećale su svoje instalirane snage vjetroelektrana, uključujući Indiju, sa 2,1 GW instaliranih u 2010. godini, Brazil (326 MW), Meksiko (316 MW) i Sjevernu Afriku (213 MW), odnosno Egipat, Maroko i Tunis.

Iskorištavanje energije vjetra ubrzano se širi izvan tradicionalnih tržišta „bogatih zemalja“, što je jasan pokazatelj rastuće konkurentnosti, izjavio je Steve Sawyer, glavni tajnik GWEC-a, te je nadodao kako je ovo trend čiji razvoj očekujemo vidjeti nadalje u budućnosti, i to ne samo u Aziji. Vidljivi su ohrabrujući znakovi rasta u Južnoj Americi, posebice u Brazilu i Meksiku, te u Sjevernoj i Sub-saharskoj Africi.

Općenito je vidljiv pad tržišta u 2010. godini prvi puta u poslijednih 20 godina. U usporedbi sa 2009. godinom, koja je bilježila rast od 38,6 GW, vidljiv je pad za 7%, ponajviše zbog razočaravajuće godine u SAD-u, te usporavanja u Europi. Ovaj pad rezultat je financijske krize, smanjene OECD potrošnje električne energije, te političke neizvjesnosti u SAD-u.

SAD, tradicionalno jedno od najjačih tržišta energijom vjetra, je imao pad instalirane snage za čak 50%, odnosno od 10 GW instaliranih u 2009. godini na nešto više od 5 GW u 2010. godini.

Danise Bode, izvršna direktorica AWEA-e, je izjavila kako američka industrija nastavlja borbu sa usponima i padovima koji nastaju prvenstveno zbog nedostatka dugoročne, predvidljive politike kakva se primjenjuje kod fosilnih goriva već više od 90 godina. Sada, kada se natječe cijenom sa prirodnim plinom, industriji je potrebna dosljedna politika koja će omogućiti raznolikost energenata u Americi, nadodala je Denise.

U Europi je, također, smanjen rast instalirane snage u odnosu na 2009. godinu, i to za 7,5%. Odnosno, 2009. godine instalirano je 10,7 GW, a 2010. godine 9,9 GW. Pad je zabilježen unatoč rastu od 50% priobalnog tržišta u zemljama kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska i Belgija, te novom razvoju u Istočnoj Europi, uglavnom u Rumunjskoj, Bugarskoj i Poljskoj.

Navedene brojke su upozorenje kako ne možemo uzeti zdravo za gotovo financiranje obnovljivih izvora enegije, izjavo je Christaj Kjaer. Potreban je bolji pristup financiranju, a Europska unija mora djelovati bez zakašnjenja kako bi se spriječilo gubljenje europskog vodstva u energiji vjetra i drugim obnovljivih izvorima energije, nadodao je Kjaer.

2010. godina bila je teška za sve industrije, pa tako energija vjetra nije izuzetak. 2011. godina biti će bolja. U drugoj polovini 2010. godine povećale su se narudžbe, te investicije u sektoru nastavljaju s povećanjem, zaključio je Steve Sawyer.

 

Izvor: www.gwec.net

Tags:     GWEC      AWEA      2010. kapacitet
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?