Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Priobalna energija vjetra prolazi još jednu prepreku na putu prema uspjehu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 14 Siječanj 2010 10:23

Ni konstantno negativne vijesti o globalnoj recesiji, ni sumorne vijesti sa nedavne neefikasne konferencije UN-a o promjeni klime u Kopenhagenu nisu mogli umanjiti prošlotjednu vijest da je priobalna energija vjetra napravila važan korak prema svojoj svjetloj budućnosti.

Prepoznavajući ogroman potencijal priobalne industrije vjetra koja je tek u povojima, kao dio neophodne revolucije energije i kao važne alatke u borbi protiv efekta globalnog zatopljenja, Velika Britanija je odobrila razvoj 9 vjetroelektrana koje imaju predviđenu instaliranu snagu od nešto preko 32 GW.

Kao pozitivan efekt se spominje štednja novca za uvoz skupih goriva koja će proizaći iz pogona tih vjetroelektrana, te povećana energetska sigurnost države. Ta količina novo instaliranih vjetroelektrana bi mogla dati Velikoj Britaniji 25% svih potreba za električnom energijom do 2020.

Sve u svemu, 12 Europskih kompanija je dobilo pravo da razvija devet morskih zona za vjetroelektrane, od kojih se očekuje da stvore nekoliko desetaka tisuća novih poslova dok koriste najveći Europski neiskorišteni izvor energije.

Britanski Premijer Gordon Brown je rekao da će nove priobalne vjetroelektrane pružiti značajne mogućnosti za ulaganje u industijske kapacitete države.

„Priobalne vjetroelektrane su ključ prelaska Britanske ekonomije na niske emisije CO2 i mogu stvoriti posao vrijedan 75 milijardi funti i dati podršku za do 70.000 poslova do 2020.“, izjavio je Brown. „Ova vijest će napraviti značajan i praktičan prilog za smanjivanje emisija ugljičnog-dioksida. Vlada će surađivati sa proizvođačima i „Crown Estate“ kako bi podržala rastuću industriju priobalnih vjetroelektrana i kako bi uklonila prepreke za brzi razvoj.“

Zaključujući, Državni tajnik za Energetiku i Klimatske promjene Ed Miliband je rekao da se Britanija obvezala da napravi odgovarajuće uvjete za energetske kompanije za ulaganje u iskorištavanje priobalnih vjetroelektrana. „Ovo je jedan od najjačih signala dosada da je Velika Britanija nepovratno spremna za smanjenje CO2, i energetski sigurnu budućnost“, izjavio je Miliband.

EWEA se slaže sa Brownom i Milibandom jer će devet novih morskih zona za razvijanje vjetroelektrana pomoći da se dosadašnja priobalna industrija vjetra razvije u ozbiljnu industriju kao njen već visoko uspješan kopneni pandan.

Izvor: www.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?