Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

SAD: industrija energije vjetra instalirala 10 GW u 2009. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 26 Siječanj 2010 20:03

Industrija vjetra u SAD-u je srušila sve prijašnje rekorde instaliravši 10 GW novih vjetroelektrana prošle godine.

Denis Bode je izjavio da je industrija energije vjetra SAD-a srušila sve rekorde u 2009., dokazavši da je Zakon o oporavku postigao povijesni uspjeh u stvaranju poslova, uz to smanjujući emisiju ugljik-dioksida i time štiteći potrošače.

U zadnjem kvartalnom izvještaju industrija vjetra stoji tik do prirodnog plina kao vodeći izvor novih elektrana u SAD-u, te zajedno ta dva izvora drže 80% nove instalirane snage dodane prošle godine.

Prije nego što je donesen Zakon o oporavku očekivao se pad razvoja energije vjetra za 50% naspram 2008. zajedno sa tolikim padom zaposlenja. Srećom „obveza“ predsjednika Obame da stvori poslove vezane uz čistu energiju i brza primjena novog zakona potaknuo je brzi oporavak industrije i pomogao je industriji ne samo da zadrži poslove nego da ih i dodatno stvori.

Nažalost nedostajući dugoročni razvojni plan doprinosi padu proizvodnje vjetroagregata u SAD-u, što je rezultiralo sa gubitkom poslova u sektoru proizvodnje.

Novoinstaliranih 9.922 MW u 2009. je povećalo ukupnu snagu energije vjetre za 39%, tj. na 35 GW. Petogodišnji prosječni rast Američke industrije je 39%, što je porast sa 32% između 2003. i 2008.

Među saveznim državama prvi je i dalje Texas, a Washington je obišao Minnesotu na ljetvici top 5 država po instaliranim vjetroelektranama. Texas ukupno ima 9.410 MW, Iowa 3.670, Kalifornija 2.784, Washington 1.980 a Minnesota zatvara taj krug sa 1.809 MW instaliranih vjetroelektrana.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?