Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra stvara poslove E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 18 Ožujak 2010 22:45

Tokom zadnjih pet godina, Europska energija vjetra stvorila je više od 60.000 novih poslova, te se predviđa daljna ekspanzija poslova unatoč trenutnoj recesiji. U EWEA-inom izvještaju Čiste energije, zadnje procjene pokazuju da će sektor energije vjetra zapošljavati 182.000 ljudi u 2010., što je porast sa trenutačnih 155.000, i da će narasti do zapanjujučih 446.000 poslova do 2020.

U svijetu suočenim sa pritiskom uvijek pristižuće promjene klime, sa obrisima krize energije, i bez očitog izlaza iz recesije, energija vjetra postaje vodeća tehnologija sa snagom da se bori protiv ove trostruke krize. I u 2008. i 2009., instalirana je veća snaga vjetra nego bilo koje druge tehnologije za proizvodnju električne energije, uključujući ugljen, plin i nuklearke.

Danas, Njemačka ostaje na vrhu poretke s poslovima vezanim uz industriju vjetra. U 2008., ukupno je 36.249 poslova bilo direktno vezano za energiju vjetra, a nekih 48.051 imalo posredne veze sa tim sektorom. Španjolska – gdje vjetar prosječno daje 12% državnih potreba za električnom energijom – dolazi na drugo mjesto sa 20.781 direktnim poslom i ukupno 37.730 indirektnih poslova (podaci iz 2008. od Španjolske Asocijacije za Energiju Vjetra). Danska – gdje vjetar zadovoljava 21% ukupne potražnje za električnom energijom – 23.500 poslova je direktno povezano sa tim sektorom (podaci iz 2007.).

Vanjski pritisci, uključujući klimatske promjene, energetsku krizu i potrebe za poslom, kao i jak interes za energiju vjetra unutar energetske industrije, znači da će broj poslova povezanih s vjetrom rasti duž cijele Europe. Također, mogao bi porasti broj prilika za radnike iz Europskih kompanija da rade izvan EU kad strana tržišta počnu više koristiti energiju vjetra. Europske kompanije – koje već imaju know-how u vjetru – će vjerojatno proširiti svoje operacije u prekomorja u bliskoj budućnosti.

Od male tehnologije za proizvodnju električne energije prije samo par desetljeća, rast u snazi vjetra je dignuo tu industriju do nivoa glavnih tehnologija za proizvodnju električne energije.

Izvor: www.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?