Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Industrija energije vjetra poziva na brži napredak pregovora o klimatskim promjenama E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 13 Prosinac 2010 22:20

Globalno vijeće za energiju vjetra (GWEC) održalo je u Cancunu konferenciju pod nazivom „Energija vjetra za nižu emisiju CO2“. Na toj konferenciji od strane međunarodnih predstavnika industrije energije vjetra izdana je deklaracija prema kojoj energija vjetra mora ostvariti značajan doprinos u očuvanju klime.

Energija vjetra mogla bi činiti više od 12% svjetske potražnje električne energije do 2020. godine, štedeći u procesu 10 milijardi tona CO2, odnosno 1,5 milijardi tona godišnje. To bi činilo više od polovice predviđenih smanjenja emisija na koje su se zavijetovale industrijalizirane zemlje kopenhaškim sporazumom.

Bruno Ferrari, meksički ministar gospodarstva, izjavio je da program o klimatskim promjenama treba sagledati kao ekonomsku i poslovnu priliku, te istovremeno kao mogućnost za očuvanje svjetskog okoliša. Energija vjetra pruža ekonomske, socijalne i ekološke profite, nadodao je. Meksiko se obvezao iskoristiti ovu priliku kroz lokalnu strategiju razvoja. Procijenjeni vjetropotencijal Meksika iznosi 71.000 MW, što može zadovoljiti svu potražnju za energijom u toj zemlji.

Carmen Becerril, predsjednica Acciona Energia, S.A., izjavila je da je industrija energije vjetra spremna odigrati svoju ulogu kao ključno riješenje u borbi protiv klimatskih promjena, te kao predvodnica revolucije koja je našem planetu prijeko potrebna, no ne može ispuniti svoj maksimalan potencijal bez neambiciozne političke odluke od strane donosioca odluke okupljenih u Cancunu.

U deklaraciji čelnici svjetske industrije energije vjetra pozivaju donosioce odluka da poduzmu hitne mjere kako bi se izbjegle opasne klimatske promjene, te da znatno povećaju svoja obećanja o smanjenju emisija.Index članka
Industrija energije vjetra poziva na brži napredak pregovora o klimatskim promjenama
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?