Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Enercon predstavio 4 MW platformu za vjetroagregate E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 09 Prosinac 2014 09:36

Enerconov novi 4 MW vjetroagregat je projektiran s ciljem da ima troškovno efikasnu proizvodnju, jednostavnu logistiku i jednostavnu instalaciju.

Cijela platforma se sastoji od tri modela, pri čemu se prvi prototip 4,2 MW model za srednje brzine vjetra E-126 EP4 planira za kraju iduće godine, a serijska proizvodnja bi trebala započeti 2016. godine.

Po dostupnim informacijama ovo je prva platforma za vjetroagregate koja je dizajnirana za radni vijek od čak 30 godina. Ovo bi mogao biti jedan od ključnih koraka u promjeni financijskih uvjeta za projekte zbog mogućnosti amortizacije kroz 10 dodatnih godina čime se smanjuje trošak proizvedene energije kroz životni vijek.

Novi E-126 EP4 ima neke iste karakteristike kao i stariji E-126 Enerconov model koji je u početku imao snagu od 4,5 MW, te se do danas razvio u 7,5 MW model. E-126 EP4 je vjetroagregat sa direktnim pogonom, te promjerom rotora od 127 metara sa segmentiranim lopaticama.

EP4 platforma će prvo biti predstavljena u Njemačkoj pa će kasnije biti ponuđena na drugim Europskim tržištima kao što su Francuska, Belgija, Nizozemska i Kanada. Glavne komponente i proizvodnja dijelova se planiraju u postojećim i novim Enerconovim tvornicama na ključnim tržištima.

Prototip vjetroagregata od 4,2 MW se planira krajem 2015. godine, nakon čega će se proizvesti 50 predserijskih i serijskih vjetroagregata u 2016., s ciljem da se proizvodi 100 komada u 2017. i 500 u 2019. godini.

EP4 platforma se razvijala dvije godine te je na njoj trajno radilo 20 vodećih tehničkih stručnjaka uz pomoć cijelog tima od 500 inženjera i znanstvenika. Cjela platforma će, osim modela za srednje brzine vjetra imati model i za niske brzine vjetra (prvi klase IEC III za Enercon) čiji će prototip izaći 2017. godine, te model za visoke brzine vjetra koji će biti predstavljen zadnji.

EP4 lopatice će imati 30% manje opterećenje nego prijašnje, što će pozitivno utjecati i na ukupnu masu i troškove. Na samoj platformi je unaprijeđena i razina buke koja je niža - na izvoru je u prosjeku smanjena sa 108 dB na 105 dB, naprednim sustavom protiv smrzavanja, te će moći imati visinu stupova od maksimalnih 144 metara.

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     enercon      vjetroagregat      platforma      ep4      prototip
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?