Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Francuska planira razvoj plutajuće vjetroelektrane vrijedne 150 milijuna eura iduće godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 05 Prosinac 2014 09:45

Francuska vlada je najavila da će u lipnju iduće godine objaviti poziv za iskazivanje interesa za izgradnju pilot projekta plutajuće vjetroelektrane.

Kako bi se potaknuo razvoj ove nadolazeće tehnologije biti će dostupno financiranje u iznosu od čak 150 milijuna eura za sektor koji Francuska vlada smatra prioritentnim. Francuska u ovom trenutku tek stvara industrijsku bazu za proizvodnju vjetroagregata sa fiksnim temeljima, te je stoga za plutajuću tehnologiju odlučila biti predvodnik.

To je djelomično rezultat želje za otvaranjem radnih mjesta, a djelomično zbog praktičnih razloga pošto se na mnogim dijelovima Francuske obale brzo povećava dubina mora, te su plutajući vjetroagregati jedino rješenje.

Francuski projektanti rade na plutajućim vjetroelektranama veći broj godina, a prototipovi četiri tvrtke se očekuju u pogonu idućih godina. Prvi među njima je Ideol sa svojom platformom Floatgen koja bi trebala imati 2 MW Gamesin vjetroagregat i koja očekuje demonstracijski prototoip iduće ljeto. Nenuphar i EDF Energies Nouvelles bi svoj prototip Vertiwind vertikalnog vjetroagregata snage 2 MW trebali pripremiti do 2017. godine, a DCNS i Alstom svoj 6 MW vjetroagregat planiraju isto te godine, dok Eolfi planira Spinfloat prototip snage 5 MW početkom 2019. godine.

Izvor: www.windpoweroffshore.com

Tags:     francuska      plutajuće vjetroelektrane      poziv za iskazivanje interesa      vjetroagregat      fiksni temelji      prototip
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?