Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Ubrzano raste posao upravljanja i održavanja vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 09 Listopad 2014 15:15

Prema nekim procjenama posao upravljanja i održavanja vjetroelektrana raste za 40 GW godišnje te bi trebao doći na nekih 555 GW do 2023. godine.

Tvrtke koje će održavati i upravljati vjetroelektranama, kojih trenutačno u svijetu ima 318 GW, rastu i ima ih sve više.

Iako to ne zvuči kao posebno zanimljiva industrija treba uzeti u obzir da su instalacije vjetroagregata rasle kumulativno za 26,2% tokom 18 godina s time da je rast ubrzan od 2009. godine, garancija proizvođača najčešće vrijedi dvije do pet godina, a sami vjetroagregati imaju radni vijek od 20 godine, a te iste garancije su istekle na više od pola izgrađenih vjetroelektrana.

S obzirom na istek garancija vlasnici vjetroelektrana moraju sami odlučiti što napraviti sa upravljanjem i održavanjem (O&M), a samo tržište raste za 40 GW godišnje, te će iznositi 550 GW do 2023. godine. To tržište je prema Navigantu bilo vrijedno 3,3 milijarde eura prošle godine, a trebalo bi iznositi čak 11,6 milijardi eura do 2023.

Nekoliko različitih O&M poslovnih modela se pojavilo zadnjih godina, te vlasnici vjetroelektrana moraju odlučiti koji im je model najbolji. U nekim slučajevima elektroprivrede i vlasnici vjetroelektrana ponovno potpisuju ugovore sa proizvođačima originalne opreme, u nekim pak razvijaju vlastiti O&M sustav dok treći potpisuju ugovor sa nekim od nezavisnih pružatelja usluga kojih je sve više. Mnogi poznati proizvođači kao što su Enercon, Gamesa, GE Wind, Goldwind, Nordex i Siemens pokušavaju uhvatiti dio tržišta, a u isto vrijeme tvrtke za razvoj vjetroelektrana kako što je EDF Renewable Enegy osnivaju vlastite nezavisne pružatelje servisnih usluga.

EDF Renewable Services koji trenutačno radi samo u Sjevernoj Americi s ciljem širenja na Južnu Ameriku je na tržište ušao prije više od 25 godina jer inicijalno proizvođači vjetroagregata nisu htjeli raditi servis na svim vjetroagregatima koje su prodali. Na tržištu su ostali zbog transparentnosti pošto nisu povezani s nijednom tehnologijom, a O&M pružaju za 8 GW elektrana uključujući vjetroelektrane, solar, biomasu i bioplin. U Europi i Aziji slične usluge pružaju Bettink Service Team, Green Energy Services, General Power Seeervices, YES i drugi.

Koji poslovni model odabrati?

Prema Navigantu ako vlasnik vjetroelektrane sam radi O&M prednost je kontrola troškova čime se može uštediti, ali s druge strane upravljanje vjetroelektranama postaje kompleksnije.

Proizvođač vjetroagregata je dobar izbor jer ima pristup rezervnim dijelovima i svim podacima, ali su često dugoročno skupi. Nezavisni serviseri su pak troškovno konkurentniji, te imaju iskusne zaposlenike, ali često nemaju pristup istim podacima i dijelovima kao proizvođači, te su potencijalno premali.

Američki Duke Energy tako koristi dvije opcije odjednom pa ima nezavisnog servisera u kombinaciji sa vlastitim servisom. Duke radi O&M za 15 vlastitih vjetroelektrana, te za 300 MW vanjskih vjetroelektrana. Njihov cilj je imati najbolje performanse uz najmanji trošak. Duke ima vlastitu udaljenu postaju u Charlotteu kojom prati sve vjetroelektrane i odakle se neki manji problemi mogu sami riješiti.

Nakon niza godina razvoja u pogonu je veliki broj vjetroagregata koji sada trebaju raditi na najefikasniji način najduže moguće zbog čega ubrzano raste nova O&M industrija.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     upravljanje      održavanje      vjetroelektrane      vjetroagregat      industrija      servis
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?