Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Enercon isporučio vjetroagregat za demonstracijski projekt na Arktiku E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 02 Kolovoz 2014 08:35

Startup tvrtka iz Quebeca u Kanadi Tugliq Energy se približava cilju na svom pilot projektu vrijednom 22,6 milijuna dolara, a koji se sastoji od jednog vjetroagregata, dizel generatora i tehnologija spremanja energije u Nunaviku, i to na najsjevernijem dijelu u arktičkom krugu.

Prema njihovim riječima bi proizvodnja električne energije trebala krenuti sredinom kolovoza, a cilj je smanjiti potrošnju goriva u rudniku nikla-bakra Ragian koji je u vlasništvu Glencorea. Godišnja potrošnja dizel goriva bi se trebala smanjiti za 2,5 milijuna litara, a sam rudnik se nalazi otprilike 800 kilometara sjeverno od sjeverne granice zadnje šume.

Ovaj projekt bi također trebao biti model za udaljena industrijska postrojenja i komune koje nisu spojene na elektroenergetsku mrežu Kanade. Projekt je dobio financijska sredstva u iznosu 6,5 milijuna kanadskih dolara od Quebeca, te 720.000 kanadskih dolara od same vlade za projektnu studiju.

Isporučeni vjetroagregat je od Enercona, a radi se o 3 MW E-82 vjetroagregatu sa 86 metarskim čeličnim stupom koji je brodom isporučen u zaljev Deception, a od tamo je odvezen 90 kilometara kopnom do rudnika. Radi se o verziji vjetroagregata za hladne uvjete koji uključuje veće komponente, lopatice koje se griju i dizalo.

Osim toga je za vjetroagregat dizajniran posebni čelični temelj koji je podignut jedan metar u zrak a potpora su mu stupovi zabijeni 13 metara u zemlju. Vjetroagregat će biti spojen na postojeći 1,8 MW dizel generator, te na tri različite tehnologije spremanja energije: zamašnjakom, litij-ionskim baterijama i kompresiranim vodikom.

Ukoliko projekt bude uspješan planira se instalacija tri do pet dodatnih vjetroagregata tokom idućih nekoliko godina.

Izvor: http://renews.biz

Tags:     eenrcon      arktik      vjetroagregat      hladna klima      quebec      kanada
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?