Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Otok El Hierro će biti prvi koji će dobivati svu električnu energiju samo iz vjetra i vode E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 19 Svibanj 2014 06:33

Otok El Hierro koji je dio Kanarskih otoka pokraj obale Afrike (službeno dio Španjolske) će nakon izgradnje iduće vjetroelektrane postati prvi svjetski otok koji u potpunosti zadovoljava potrebu za električnom energijom iz vjetroelektrana i hidroelektrana.

Otok koristi hidroelektrane u trenucima kada nema dovoljno vjetra, a vjetroelektrane s druge strane daju električnu energiju za pumpanje vode nazad u rezervoar koji se nalazi u vulkanskom krateru na preko 750 metara nadmorske visine.

Kada je potrebno više električne energije voda se pušta kroz turbine nazad u donji rezervoar. Ovakvom reverzibilnom hidroelektranom se garantira isporuka električna energija, a vrijednost projekta je 75 milijuna dolara, te je isti ujedno zamijenio par starih diesel-generatora koji su prilično utjecali na lokalno onečišćenje zraka.

Vjetroelektrana pak ima snagu od 11,5 MW što je dovoljno za potrebe otoka i desalinizacijsku elektranu koja proizvodi pitku vodu. Ta snaga nije velika, ali cijeli otok ima samo 10.000 stanovnika.

Ovo je prvi otok na svijetu koji u potpunosti pokriva potrebe za električnom energijom iz vjetra i vode (otok Samsø ima vjetroelektrane, biomasu i fotonapon).

 

Izvor: http://reneweconomy.com.au

Tags:     el hierro      kanarski otoci      afrika      španjolska      vjetroelektrane      hidroelektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?