Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Svjetske instalacije vjetroelektrana narasle 12,5% prošle godine, ali su godišnje instalacije pale u odnosu na 2012. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 05 Veljača 2014 22:49

Global Wind Energy Council (GWEC) je objavio svoju statistiku za tržište vjetroelektrana prošle godine pri čemu je ukupna instalirana snaga dosegla 318.137 MW, što znači da je tokom zadnjih pet godina instalirano skoro 200.000 MW vjetroelektrana.

Ipak, godišnje tržište je palo za skoro 10 GW, na 35.467 MW i to ponajviše zbog pada instalacija u SAD-u. Srećom predviđanja najavljuju oporavak ove godine. Izvan Europe i SAD-a je tržište u ostatku svijeta malo raslo i to predvođeno Kinom i vrlo jakom godinom u Kanadi. U SAD-u je na kraju godine bilo u izgradnji čak 12.000 MW vjetroelektrana dok je u Europi pad bio 8%.

GWEC je pozdravio veliku količinu instalaciju u Kini, te predviđa daljnji rast industrije koja je postavila ambiciozni cilj od 200 GW do 2020. godine. Kod drugih država Indija ima nove ciljeve za vjetar, Brazil je instalirao 4,7 GW prošle godine, a i u Meksiku se očekuje veliki rast zbog novih reformi tržišta. U Africi se nakon slabe godine (90 MW 2013.) očekuje pravi boom instalacija koje će predvoditi JAR, Egipat, Maroko, Etiopija, Kenija i Tanzanija.

GWEC očekuje da će instalacije ove godine  nadmašiti rezultate iz 2012. Detaljniji pregled rezultata ćemo objaviti uskoro.

 

Izvor: www.gwec.net

Tags:     gwec      instalirana snaga vjetra      vjetroelektrane      tržište
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?