Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Rast vjetroelektrana u Europi usporio prošle godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 04 Veljača 2014 21:59

Tokom prošle godine je na području Europske Unije instalirano 11.159 MW vjetroagregata što je pad od 8% u odnosu na 2012. Sada u Europskoj Uniji ima 117.289 MW što pokriva 8% potražnje za električnom energijom, te još 4.188 MW u ostatku Europe.

Ukupna instalirana snaga u EU sakriva velike promjene na tržištu pojedinih zemalja. U jakim zemljama za razvoj vjetroelektrana, Španjolskoj, Italiji i Francuskoj su instalacije u odnosu na prošlu godinu pale za 84%, 65% i 24%.

Time je 46% instalacija ove godine bilo u samo dvije države (Njemačkoj i Velikoj Britaniji) što je velika razlika u odnosu na prijašnje godine kada su instalacije bile proširene kroz više zdravih Europskih tržišta. Prema riječima Justina Wilkesa, zamjenika CEO-a u EWEA-i instalacije vjetroelektrana prošle godinu pokazuju negativan utjecaj na tržišta EU zbog regulatornih i političkih nesigurnosti. Zbog nestabilnog okvira za energiju vjetra je u opasnost doveden zeleni rast, poslovi i energetska sigurnost. Krajnje je vrijeme da se uvedu obvezujući, ambiciozni ciljevi za 2030. godinu, i to od strane država članica.

Na razini Europe je najviše instalirano novih vjetroelektrana koje imaju udio od 32%, a obnovljivi izvori energije imaju udio nove instalirane snage od čak 72%, što je porast od 2% u odnosu na godinu ranije.

 

Izvor: www.ewea.org

Tags:     vjetroagregat      europska unija      instalirana snaga      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?