Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra bi mogla davati 50% električne energije u EU do 2050. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 14 Travanj 2010 18:21

Energija vjetra će pokriti 50% EU potražnje za električnom energijom u 2050. godini, najavili su vodeći stručnjaci za vjetar u Europi na ovogodišnjem EWEC-u.

„2050. se čini daleko, ali odluke koje donesemo danas će imati veliki utjecaj na našu opskrbu energijom za 40 godina“, izjavio je Arthouros Zervos, predjsednik EWEA-e.

Kako je EU već sada posvećena cilju smanjenja 80% emisija štetnih plinova do 2050., jedino rješenje je gradnja još većih količina novih postrojenja i to treba početi graditi već 2020. Da bi se smanjila emisija CO2 za 80-95% potrebno je u proizvodnji električne energije u potpunosti prijeći na obnovljive izvore, zato što će drugi sektori zauzeti ostatak emisija CO2.

Prema izjavi Christiana Kjaera, glavnog izvršnog direktora EWEA-e, realistično gledajući vjetar može pokriti 50% potrošnje električne energije do 2050., ako bi se napravile potrebne promjene na infrastrukturi i tržištu. Samo je potreban daljnji rast vjetroelektrana na kopnu i na moru. Ostalih 50% potražnje bi mogle pokriti ostale obnovljive elektrane.

Pan-europska mreža je prvi prioritet kako bi se stvorilo pravo tržište električne energije u Europi u kojoj bi se pametno mogla koristiti obnovljiva energija, te kako bi se smanjio trošak potrošača. Sama energija je međunarodni izazov i mora imati mogućnost slobodnog gibanja kao što imaju kapital, rad, usluge i dobra.

Izvor: www.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?