Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Ljudi u selima u Velikoj Britaniji se okreću vjetru kako bi smanjili troškove energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 04 Prosinac 2013 17:38

Stanovnici jednog Engleskog sela su odlučili uložiti svoje novce u projekt izgradnje jednog vjetroagregata kako bi smanjili svoje troškove, oslobodili se velikih energetskih tvrtci i ostvarili profit kroz svoju investiciju.

Ovu zimu su skoro svi veliki energetski dobavljači povećali cijene električne energije, a i E.On koji to još nije napravio bi to trebao učiniti uskoro. To se počelo događati svake zime tako da su stanovnici St Briavelsa u Gloucestershire odlučili krenuti u projekt izgradnje lokalnog vjetroagregata ranije ove godine. Vjetroagregat koji se nalazi oko jedne milje od sela proizvodi dovoljno električne energije za 300 kućanstava, odnosno petine lokalnog stanovništva.

Neki građani su uložili simboličnih pet funti, dok su drugi uložili i do 50.000 funti u projekt. Ukupno je skupljeno 1,4 milijuna funti kroz internet stranicu za crowdfunding Abundance Generation. Stanovnici sela imaju dvostruki dobitak jer će tokom dvadeset godina dobivati dividendu na prodaju sve električne energije iz tog vjetroagregata, te će se dio profita (15.000-20.000 funti) vraćati u zajednicu financiranjem lokalnih projekata. Dodatno, stanovnici jefintije plaćaju energiju i to za 50 funti godišnje.

Ukupno je 427 kućantava uložilo novce u vjetroagregat, i to prosječno 3.300 funti. Prosječni stanovnik zarađuje 266 funti od dividendi, te dodatnih 50 funti za smanjenje računa godišnje. Farmer na čijem posjedu se nalazi vjetoragregat dobiva besplatne električne energije za 9.000 funti.

Izvor: www.telegraph.co.uk

Tags:     velika britanija      smanjenje troškova energije      vjetroagregat      st briavels
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?