Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Priobalna snaga vjetra: prilika za promjenu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 11 Svibanj 2010 17:49

Dok BP traži načine kako bi zaustavio curenje nafte koje se dogodilo prije 3 tjedna u Meksičkom zaljevu pri čemu je već iscurilo 3 milijuna galona nafte, postalo je sve jasnije da svijet treba alternativno rješenje.

Priobalna snaga vjetra može ponuditi dio odgovora na dilemu smanjivanja ovisnosti o fosilnim gorivima. Samo u Europi vjetar koji puše morima je veliki izvor energije koji se može pretvoriti u zelenu energiju bez emisija CO2 i koja će smanjiti Europsku ovisonost o uvoznim fosilnim gorivima, time stvarajući tisuće poslova.

Trenutačno postoji 830 priobalnih vjetroagregata spojenih na mrežu, sa ukupnom snagom 2.063 MW na 39 vjetroelektrana u 9 Europskih zemalja. Oko 17 vjetroelektrana se gradi u Europi, sa ukupnom snagom većom od 3.500 MW, od tog broja je malo manje od pola u Velikoj Britaniji. Dodatno još 52 priobalne vjetroelektrane imaju dozvole, sa ukupno 16.000 MW od čega je nešto iznad pola kapaciteta planirano u Njemačkoj. Rast je također impresivan: u 2009. tržište je raslo 54% u odnosu na 2008. U 2010. tržište raste još impresivnijih 75% u odnosu na prošlu godinu.

EWEA ima cilj dostići 230 GW snage vjetra do 2020. koje bi uključivalo 40 GW priobalnih vjetroelektrana. To je izazov, ali dostižan. Do 2030. je u planu nekih 150 GW priobalnih vjetroeletkrana.

Kada bi svi projekti vjetroelektrana bili zbrojeni u svim stadijima planova i razvoja, već sada je u planu više od 100 GW priobalne energije vjetra bez postojećih elektrana. Kad bi sve one bile izgrađene, proizvodile bi 10% ukupnih EU potreba za električnom energijom dok bi u isto vrijeme izbjegli 200 milijuna tona CO2 emisija godišnje.

Europa mora iskoristiti nadolazeće desetljeće da se pripremi za eksploataciju najvećeg domaćeg izvora energija – priobalnog vjetra – s time da se moraju savladati problemi podvodnih električnih mreža i kablova, građenje luka i brodova koji bi mogli instalirati priobalne vjetroelektrane.

Kao što Kina i SAD već sada pokazuju, uspjeh u priobalnoj energiji vjetra će se nastaviti po cijelom svijetu.

Izvor: blog.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?