Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Postavljena lopatica u EU kvartu u Brusselu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 01 Lipanj 2010 17:46

Blješteći bijela, visoka i elegantna, u samom središtu EU kvarta stoji 29,5 metarska lopatica vjetroagregata. Vidljiva je svim ljudima koji idu u u neke od glavnih zgrada Europske komisije i vijeća na posao.

Ona predstavlja simbol Europske vodeće obnovljive energije – snage vjetra – koja je čisti izvor energije bez emisije CO2, te predstavlja perjanicu u borbi protiv klimatskih promjena.

S masom od 4.100 kg, ova vrsta lopatice se koristi u 1-1,3 MW vjetroagregatima koje proizvode električne energije dovoljno za godišnju potrebu 760 kućanstava. Iako je skoro visoka kao 16-katnica koja čini središte Europske komisije – relativno je mala naspram 60 metarskih lopatica koje se koriste za najveće vjetroagregate današnjice.

Lopatica je stigla sinoć iz Nizozemske, te je trebalo nekoliko sati i cijela grupa stručnjaka sa ogromnim kranom da se postavi na mjesto.

Elke Zanader, EWEA-ing glasnogovornik je izjavio: „Jako smo uzbuđeni zbog uspjeha ovog projekta, sama instalacija je bila spektakularna a završena je još impresivnija i pokazuje da energija vjetra ne samo da nudi ekonomske i okolišne prednosti, nego može biti i estetski objekt, simbol za budućnost obnovljivih izvora“.

Lopatica je postavljena da označi Svjetski Dan Vjetra 15.6., ali i početak EU Zelenog tjedna (1. 6. - 4. 6.) i Fête de l’environnement (6.6).

Izvor: blog.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?