Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Sedam najimpresivnijih vjetroelektrana (vjetroagregata) na svijetu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 09 Studeni 2013 17:54

Prema podacima Global Wind Energy Councila (GWEC) krajem prošle godine je bilo instalirano 225.000 vjetroagregata na svijetu. U Europi bi do 2020. u tom sektoru trebalo raditi oko 520.000 ljudi, a ta brojka bi trebala narasti na oko 795.000 do 2030.

Kao što sve statistike pokazuju, radi se o revoluciji u korištenju vjetroelektrana, a na stranicama care2.com su predstavili pregled sedam najimpresivnijih vjetroelektrana i vjetroagregata diljem svijeta. Većina ovih projekata i vjetroagregata je već predstavljena tokom zadnjih par godina na ovim stranicama.

1. Alta Wind energetski centar – općina Kern, Kalifornija, SAD

Alta wind je najveća vjetroelektrana u Sjedinjenim Američkim Državama. Sama vjetroelektrana se konstantno razvija odnosno postavljaju se novi vjetroagregati, te bi do kraja ove godine trebala imati snagu od 1.548 MW, čime bi proizvodila električne energije za 450.000 kućanstava.

2. Vjetroelektrana Gansu - Kina

Njezin drugi naziv je Jiuquan vjetroelektrana, a radi se zapavo o velikoj grupi vjetroelektrana u gradnji na zapadu regije Gansu u Kini. Ukupna snaga je veća od 5.000 MW, sa ciljem od čak 20.000 MW do 2020. Kada bude gotova, to bi trebala biti uvjerljivo najveća vjetoelektrana na svijetu.

3. London Array – Velika Britanija

London Array je otvorena početkom ove godine, te se radi o najvećoj priobalnoj vjetroelektrani na svijetu. Ona se nalazi na estuariju rijeke Temze, te ima snagu od 630 MW što je dovoljno za opskrbu električnom energijom čak 470.000 kućanstava. Velika Britanija trenutno ima oko 3,6 GW priobalnih vjetroelektrana, a trebala bi imati 18 GW do kraja desetljeća.

4. Vjetroelektrana Jaisalmer – Indija

Ovo je najveća vjetroelektrana u pogonu u Indiji, razvijena od strane Suzlon Energyja te puštena u pogon u kolovozu 2001. Jaisalmer je prešla snagu od 1.000 MW 2005., te je time jedna od najvećih vjetroelektrana na svijetu.

5. Vjetroagregat Quiet Revolution

Mali rezidencijalni vjetroagregati omogućuju ljudima da sami proizvode električnu energiju iz vjetra. Vjetroagregati QR5 su dizajnirani s ciljem da se jednostavno i efektno uklope u urbane sredine sa aspekta estetike i utjecaja na svakodnevni život ljudi. Jedan od glavnih zahtjeva na ovaj vjetroagregat bio je iznimno niska razina buke. Lopatice su orijentirane oko vertikalne osi, te se lagano integrira na građevinu i ima samo jedan pomični dio. Održavanje se stoga može svesti na jednu godišnju inspekciju. Visina mu je pet metara, a promjer tri metra.

6. Vjetroagregat Windspire

Windspire vjetroagregati su visoki oko 10 metara, te široki oko metar i trideset i još su jedan primjer vjetroagregata sa vertikalnom osi idealnog za gradski, prigradski i ruralni okoliš.

7. Nevidljivi vjetroagregat Dragonfly (vilin-konjic)

Dizajniran od strane Talijanskog arhitekta Renza Piana, ovaj kompaktni vjetroagregat je inspiriran fizikom vilin-konjica. Korištenjem dizajna sa dvije lopatice Pianov mini vjetroagregat može iskorištavati energiju iz vjetrova koji pušu na otprilike 1,8 m/s, čime su idealni za gradski i prigradski okoliš.

Tags:     vjetroelektrane      kalifornija      kina      indija      velika britanija      alta wind      gansu      london array      jaisalmer      quiet revolution      windspire      dargonfly
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?