Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Investicije u borbu protiv klimatskih promjena od 359 milijardi dolara su još uvijek premalene E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 22 Listopad 2013 17:20

Svjetske investicije u borbu protiv klimatskih promjena su prošle godine bile 359 milijardi dolara što je bilo puno manje od potrebnih investicija.

To su rezultati studije Climate Policy Initiative, a koji su pokazali da je prošle godine potrošeno otprilike koliko i pretprošle, a IEA (Međunarodna Energetska Agencija) je procijenila da je potrebna dodatna investicija od 5 bilijuna dolara do 2020. samo za čiste energije kako bi se se ograničilo svjetsko povećanje temperature za dva stupnja celzijusa.

Izvještaj je pokazao da, iako se ulagalo u manje velikih projekata u 2012., veća snaga je isporučena. To pokazuje da developeri postaju ekonomičniji i da snižavaju tehnološke troškove. Investicije su bile podijelenje skoro jednoliko između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju sa 177 milijardi dolara odnosno 182 milijarde dolara.

Privatne investicije u projekte obnovljivih izvora energije u Europi su bile 73 milijardi dolara dok su investicije u Kinu bile 68 milijardi dolara, u SAD 27 milijardi doalra, u Latinsku Ameriku 7 milijardi dolara i u Indiju 5 milijardi dolara.

Javni izvori su činili 135 milijardi dolara investicija odnosno 38% ukupnog financiranja, te su imali ključnu ulogu u omogućavanju privatnih investicija kroz poticaje, niske troškove zajma, mehanizme protiv rizika, direktne investicije u projekte i tehničku potporu.

Ove javne mjere su odgovorne za 224 milijarde dolara u privatne investicije ili 62% svih investicija iz izvora kao što su developeri projekta (102 milijarde dolara), proizvođača i korporacija (66 milijardi dolara) i kućanstava (33 milijardi dolara).

Izvor: http://renews.biz

Tags:     investicije      klimatske promjene      iea      studija      obnovljivi izvori energije      europa      kina
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?