Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Plutajuće vjetroelektrane - idući korak razvoja? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 05 Rujan 2013 22:26

Steve Sawyer, glavni tajnik GWEC-a (Svjetskog vijeća za energiju vjetra) je napisao jedan vrlo zanimljiv članak o plutajućim tehnologijima energije vjetra, te budućnosti tog tržišta koji prenosimo u nastavku članka.

Razvoj plutajuće tehnologije vjetroelektrana nudi rješenje za neke logističke probleme, te probleme utjecaja na okoliš koji su povezani sa gradnjom priobalnih vjetroelektrana. Sada kada su neki pilot projekti ušli u pogon postavlja se pitanje da li je taj sektor financijski isplativ?

Priobalna energija vjetra koja se prvi put pojavila u Danskoj prije 20 godina tek sada počinje sa ubrzanim razvojem. Procesi gradnje priobalnih vjetroelektrana su doživjeli velike vremenske zaostatke zbog teške adaptacije industrije, vlada i regulatora na prebacivanje fokusa sa kopnenih vjetroelektrana na priobalne. Sada se čini da su dječje bolesti, bar u sjevernoj Europi riješene i da konačno kreću sve veći projekti u kojima dolazi do sinergije i smanjenja troškova.

S druge strane u zadnjih pet godina se pojavila nova vrsta plutajućih tehnologija koja bi mogla rješiti dva velika problema priobalnih vjetroelektrana: problem logistike i utjecaja na okoliš pri odabiru lokacije i izazov gradnje trajnih temelja u morskom okolišu na sve većim dubinama kako bi se što bolje iskoristili jači, stabilniji i manje turbulentni potencijali vjetra koji se nalaze na otvorenom moru. Osim toga, ideja da se temelj u potpunosti složi u luci i samo odveze brodom do lokacije je puno praktičniji nego gradnja temelja na samoj lokaciji što se sada radi, a koja je vrlo problematična zbog konstantno lošeg vremena na sjeveru Europe gdje se trenutačno nalazi velika većina priobalnih vjetroelektrana. Dodatno se time puno lakše rješavaju kvarovi jer se cijela konstrukcija može jednostavno brodom vratiti nazad u luku. Bonus je i što bi takve vjetroelektrane bile izvan vidokruga kopna, te ne bi smetale nikome.

Prvi uspješni pilot projekti

Prvi pilot projekt plutajućeg vjetroagregata je postavljen pokraj obale Sicilije u ljeto 2008. godine od strane tvrtke Dutch Blue H Group Technologies koja je postavila mali 80 kW vjetroagregat sa dvije lopatice na inovativnu polu-potopljenu platformu. Plan je bio postaviti i 2 MW vjetroagregat kasnije, ali to se još nije ostvarilo.

Prvi pravi test ideje je bio poznati projekti Hywind Statoila koji je postavljen 200 metara jugozapadno od obale Norveške. Postavljen je temelj koji ide 100 metara pod more, sa promjerom od 8 metara (tzv. „spar buoy“) koji podržava šest metarski temelj. Na tom temelju se nalazi standardni Siemensov 2,3 MW vjetroagregat. Projekt je u pogon pušten u rujnu 2009., te je bio izuzetno uspješan sa faktorom proizvodnje od 40% i bez problema je izdržao i oluje koje su kao nuspojavu uzrokovale valove visoke i do 11 metara.

Najveće pitanje koje je sve mučilo je što će biti sa strukturalnim, električnim i hidrauličkim sustavima vjetroagregata koji se sam vrti na vrhu platforme koja je pomična. Odgovor na to pitanje je, tako za sada izgleda, ništa posebno pošto zapravo i vjetroagregati na kopnu ostvaruju dinamičke pomake na vjetru, a i spar buoy platforma koja ide 100 metara pod more je vrlo stabilna, te se vrlo malo pomiče i to vrlo polako.

Novi pilot projekti

Drugi pilot projekt u punoj veličini je lansiran pokraj obale Portugala u lipnju prošle godine kroz konzorcij kojeg čine EDP, Repsol, Principle Power, ASM, InovCapita i Vestas pri čemu je Vestas isporučio 2 MW V-80 vjetroagregat koji se nalazi na polu-uronjivoj WindFloat platformi o kojoj smo već pisali na ovim stranicama.

Prošlo ljeto je postavljena i plutajuća priobalna platforma pokraj Nagasakija na jugu Japana. Radi se o 100 kW Fujijevom vjetroagregatu koja isto koristi „spar buoy“ platformu. Osim toga planiraju se i drugi projekti uključujući i 2 MW Hitachijev vjetroagregat koji se treba postaviti ove godine. Iduće godine se planira postaviti i Mitsubishijev 7 MW vjetroagregat na polu-uronjivoj platformi.  Drugi Mitsubishijev vjetroagregat bi trebao bit postavljen 2015., na naprednijoj platformi.

Krajem svibnja je postavljen i prvi plutajući vjetroagregat u SAD-u pokraj Maine i to u jednoj osmini prave veličine. Model od 6 MW se planira postaviti najranije 2017. godine.

Jedna od glavna prednosti ovakvih platformi je da teoretski postoji mogućnost gradnje vjetroagregata pojedinačne snage od 10, 12, 15 pa čak i 20 MW.

Ipak, incijalni troškovi ovakvih projekata su vrlo visoki te će biti potrebno mnogo godina testiranja da se procjeni ekonomičnost i pouzdanost platforme. A nakon toga će biti potrebno osmisliti način kako izgraditi velike projekte da budu financijski isplativi.

Izvor: www.gwec.net

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?