Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Očekuje se velika ekspanzija energije vjetra u Australiji E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 24 Lipanj 2010 19:39

U vrijeme kada Australija pozdravlja svoju prvu Predsjednicu Vlade, pojavio se ambiciozni opsežni novi plan kojim bi zemlja proizvodila 100% svojih potreba za električnom energijom iz vjetra, solara i drugih obnovljivih izvora energije u roku 10 godina.

Plan, koji je izdala nezavisna neprofitna organizacija, kaže da se energetska budućnost Australije može riješiti kada bi se kombinirale energetska efikasnost sa velikom ekspanzijom energije vjetra i prebacivanjem na koncentrirani termalni solar čija bi se energija čuvala u otopljenoj soli. Te dvije tehnologije bi bile potpomognute biomasom i postojećim hidroelektranama. Plan je uzeo u obzir 40% povećanje potreba za električnom energijom u Australiji do 2020.

Za provedbu bi bilo potrebno 37 milijardi dolara godišnje što čini cca. 3% BNP-a Australije. Otprilike 72 milijarde bi se ukupno uložile u vjetroelektrane, a 190 milijardi u solar.

Vjetar bi dao otprilike 40% a solar 60% potreba za električnom energijom, s tim da bi za to bilo potrebno otprilike 8.000 vjetroagregata pojedinačne snage 6 MW. Postojale bi 23 lokacije za iskorištavanje energije vjetra i 12 za solar.

Obnovljena bi bila i državna elektroenergetska mreža za 92 milijarde dolara, s time da bi se otvorilo 45.000 stalnih radnih mjesta i 80.000 za vrijeme izgradnje objekata.

Izvor: blog.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?